Inkább a munkanélküliség, mint a részmunkaidő

WA

2012. május 10., csütörtök 05:34

Aki nem tud teljes munkaidőben dolgozni, kénytelen inaktív maradni, mivel hazánkban még mindig kevés lehetőség nyílik a részmunkaidőre – mondta el a Magyar Nemzetnek Szalai Piroska.
Szalai Piroska korábban a Lánchíd Rádióban arról beszélt, arra törekszik, hogy hosszú távra rendbe tegye a nők munkaerő-piaci helyzetét. A Nemzetgazdasági Minisztériumban konkrét intézkedési terv is készül arról, hogy miként lehet megszüntetni a nők munkaerő-piaci részvételét hátráltató akadályokat.

A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos szerint amennyiben növelni szeretnénk a hazai foglalkoztatást, növelni kell a foglalkoztatható korosztályok tanulási aktivitását, és elérhetővé, valamint vonzóvá kell tenni a részmunkaidős foglalkoztatást.

Szalai Piroska nehezményezte, hogy egyelőre hazánkban a munkavállalók számára sem megfelelő a részmunkaidő, mert olyan alacsonyak a bérek, hogy nem lehet megélni belőlük. Ezért inkább mindenki megpróbál valamilyen jogcímen az inaktívak közé menekülni, semhogy részfoglalkoztatott legyen. Ráadásul, amint ezek az emberek bekerülnek a szociális juttatást élvezők közé, már meg is jelennek a feketemunkaerő-piacon. A biztos szerint amennyiben a szabályozást sikerülne úgy módosítani, hogy valamilyen kiegészítő támogatáshoz mégis hozzájutna, aki részmunkaidős foglakoztatásban vesz részt, akkor a bér és a kiegészítés együtt már növelné azok körét, akiknek megéri ezt a formát választani.

Soltész Miklós államtitkár a Közszolgálat című lapnak adott interjújában a családpolitika új szemlélete kapcsán arról is beszélt, törekvésük, hogy a szociális segélyezési rendszert teljesen elkülönítsék a családtámogatási rendszertől. Utóbbinak munkára ösztönzőnek kell lennie, de „nehéz áttörni azt a munkaadói falat”, amely szerint a gyesről visszatérő anyákat részmunkaidőben vagy távmunkában alkalmazzák.

Forrás: Magyar Nemzet