Internetadó: lenyúlta az MSZP a tiltakozást

2014. október 28., kedd 23:45, frissítve: szerda 08:29

MSZP-s szónoklattal indult, majd Kunhalmi Ágnes megjelenése volt a záróakkordja a keddi netadóellenes tüntetésnek, ami nem a Clark Ádám téren, hanem a Kossuth téren, illetve kisebb részt a Gyorskocsi utcában fejeződött be. A szervezők november közepére újabb megmozdulást hirdettek. A Hír TV munkatársai ezúttal sem úszták meg, a verbális inzultuson kívül az egyik munkatársukat hátba is verték, a televízió berendezéseit megrongálták.

A kormány által bevezetni tervezett internetadó ellen kezdődött újabb tüntetés Budapesten, az V. kerületi József nádor téren kedd este.

A felszólalók a törvényjavaslat visszavonását követelték, majd a budai Clark Ádám térre indultak a tiltakozók. Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen című, az új közteher ellen szerveződő Facebook-oldal alapítója, volt józsefvárosi MSZP-alelnök azt mondta: vasárnapi tüntetésükön már nagyon sokan megmutatták, hogy a „magyar nép nem kér” Orbán Viktor miniszterelnök internetadójából. Várady Zsolt, az Iwiw közösségi portál alapítója a teret megtöltő tömeg előtt azt mondta, azért a 0 kilométerkőhöz mennek, mert ezzel akarják megüzenni a kormánynak, hogy mennyi adót (nem) fizetnének az internethasználatért. „Az internetadó egy jelképe a kormány önkényuralmának” – hangoztatta, majd hozzátette: „sokan vagyunk, és a céljaink tiszták, éppen ezért az internetadó bevezetését meg tudjuk akadályozni”. Szólt arról is, hogy az adó korlátozná az internet és az információ szabadságát is.

Percről percre
Az MNO percről percre követte az eseményeket. A tudósítást itt olvashatja.

Füzessy Károly, a Hallgatói Hálózat (HaHa) (bajnaista) aktivistája felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak Budapesten, hanem más magyarországi nagyvárosokban, sőt Varsóban is tiltakoznak az internetadó ellen. Az aktivista nyílt vitára szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt. Ha, mint fogalmazott, nem sikerül meggyőzni, vagy nem jön létre a „nemzeti konzultáció”, akkor folytatják a tiltakozást – tette hozzá. Szavai szerint nem fogják hagyni, hogy megszavazzák az adót rögzítő törvénytervezetet. Részleteket ezzel kapcsolatban ugyan nem közölt, de azt mondta, legkésőbb a szavazás napján újra találkoznak, és megakadályozzák, hogy „kivessék az igazságtalan és szükségtelen adót”.

A beszédeket követően a tömeg egy platós teherautó mögött megindult a József nádor térről, a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elől az Erzsébet tér, Astoria, Erzsébet híd, Lánchíd utca útvonalon a Clark Ádám térre. A tömegben látni lehetett a balliberális összeborulás több szereplőjét is, köztük a vasárnapi vandalizmust közelről néző Demszky Gábort, Gyurcsány Ferenc jobbkezét, Gréczy Zsoltot, valamint több hahás szervezőt, például a vasárnap a rendőrök által a Fidesz-székháztól bevitt Rózsa Milánt. Amikor a „Nem a netadóra” feliratú transzparenst a menet legelején vivő aktivisták az Erzsébet híd elejéhez értek, a tömeg vége a Dohány utca magasságában vonult.

Valóban az MSZP mozgathatja a szálakat
A Hír TV Németh Gábort, Gulyás Balázs egykori munkatársát kérdezte. Kattintson a rövid interjújért!

Este fél 9 előtt kevéssel ért a tömeg a Clark Ádám térre, ahol békésen elénekelték a Himnuszt, majd bejelentették, hogy a november 17-i hétre újra várják a tüntetőket (várhatóan ekkor szavaz a parlament a kérdéséről).

Ezt követően mintegy ezren a Lánchídon át a Parlamenthez gyalogoltak, ahol minden követ megmozgattak azért, hogy egy EU-s zászlót kifeszítsenek az épületre – ebben rendőrsorfal akadályozta őket.

Nem is jártak sikerrel, ekkor azonban megjelent egy első emeleti ablakban az MSZP fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes, aki egy-két hölggyel a társaságában kifeszített egy EU-s zászlót, és csókokat dobott a megjelenteknek, akiknek a 90 százaléka ezt követően fogta magát, és elindult haza.

A tüntetők egy része azonban még a Margit hídon keresztül a Gyorskocsi utcába ment, ahol vélekedésük szerint a vasárnapi vandalizmus öt gyanúsítottját tartják fogva, miattuk a hídi közlekedést is leállították egy időre. A rendőrök hosszasan hagyták, hogy a 20 év körüli kemény mag éljen a szólásszabadság jogával, de kontrollálták a helyzetet.

A Hír TV munkatársai ezúttal sem úszták meg, folyamatos verbális inzultusban kellett dolgozniuk, az egyik munkatársukat hátba is verték, illetve berendezési tárgyakat rongáltak meg. A komolyabb tettlegességtől a biztonságiak mentették meg a stábot.

Más városokban is tüntettek

Az internetadó bevezetése ellen Budapest mellett több nagyvárosban is tüntettek kedd este. Debrecenben, a Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál rendezett tüntetés szónokai a „közösségek elleni támadásnak” nevezték az internetadót, valamint „élhető országot és élhető közösségeket” sürgettek. Nyíregyházán és Szegeden a demonstrálók használt számítástechnikai eszközöket szórtak a helyi Fidesz-iroda elé. Tüntetés volt Miskolcon, Győrben és Pécsen is. A demonstrációk valamennyi vidéki helyszínen békésen, rendbontás nélkül fejeződtek be.

Forrás: MNO, MTI