Ismét készenlétben a rendőrség a migránsok miatt

MNO

2016. február 27., szombat 21:07, frissítve: szombat 21:08

Péntek délutántól készenléti szolgálatot vezetett be az országos rendőrfőkapitány, Papp Károly.

Péntek délután négy órától a Bács-Kiskun Megyei és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóság két határvadász Bevetési Osztályának hivatalos állományát helyezte készenlétbe Papp Károly – tudta meg az Origo.

A portálnak (majd később az MTI-nek) az ORFK megerősítette a készenlét tényét, indoklásuk szerint a környező országok „az illegális migrációval összefüggésben bevezetett intézkedései” miatt kellett fokozni a készültséget. A balkáni helyzetet folyamatosan elemzi az ORFK.

Várakoznak a migránsok

A Police.hu adatait összesítve azt kapjuk, hogy február 20-a és 26-a között összesen majd’ ezer – pontosabban 985 – migránst fogtak el a magyar határon. A görög–macedón határ csütörtöki lezárása viszont már 25 ezer migráns bolyong Görögországban. Macedónia szombat délután meglepetésre megnyitotta határát az MTI szerint a görög oldalon várakozó iraki és szíriai menekültek előtt, akik közül 300-nak lehetővé tette a belépést az országba.

A macedón hatóságok közölték, hogy legfeljebb 350 embert engednek be. Szombaton ugyanilyen számú, Macedóniába korábban beengedett menekült Gyevgyelijában felszállhatott egy vasúti szerelvényre, amely a macedón–szerb határra szállítja őket.