"István európai és magyar volt egyszerre"

KA

2012. augusztus 20., hétfő 13:51, frissítve: hétfő 14:00

István rendet teremtett, amely azonban nem a diktatúrák, hanem a normák érvényesülésének rendje volt – mondta Harrach Péter, a térség országgyűlési képviselője, a KDNP frakcióvezetője augusztus 20-i ünnepi beszédében hétfőn Nagymaroson.

Mint fogalmazott, István 17 éves volt, amikor apja, Géza meghalt. A határozott, kemény uralkodó tudta, hogy a keresztény Európa felé kell nyitni, s István megteremtette a rendet. „Ez nem a diktatúrák rendje volt, hanem a normák érvényesüléséé, azoké a szabályoké, amelyek egyéni életünket boldogabbá tehetik, és amelyek a közösség, a társadalom életét irányítják” – emelte ki a politikus, hozzátéve azt is: István európai és magyar volt egyszerre, aki vigyázott az ország függetlenségére, magyarságára. De nemcsak rendet, hanem egységet is teremtett – hívta fel a figyelmet Harrach. A maga eszközeivel teremtette meg ezt az egységet, amely nem a politikai erők mutyizásából, nem az elvtelen kompromisszumokból állt, hanem értékrendből – tette hozzá.

A mélyen vallásos, hívő és szelíd ember személyiségéhez a „kulcs” Imre herceghez, a fiához írt intelmei – mondta a politikus. Minden ember hasonló állapotban születik – idézett a műből, hozzátéve, az emberi méltóságról kevesen fogalmaznak szebben. Az Intelmekben István azt üzeni: uralkodj, ne gőggel, ne gyűlölettel és haraggal, hanem szelíden és békésen, mert ami felemel, az az alázat, ami lesújt, az a gőg és a gyűlölködés – emlékeztetett Harrach, hangsúlyozva: István olyan eszmét fogalmazott meg, amely nem csak keresztény uralkodóra vonatkozik, hanem minden kor minden közéleti személyiségére.

„István ezt a magatartást hagyja nekünk örökségül és üzenetként, és ha komolyan vesszük tetteit, üzeneteit, és megpróbáljuk ezt a mai viszonyok között megvalósítani, akkor ennek az országnak van jövője” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Forrás: MTI