Itt a bizonyíték – hazudtak az azeriek

LM, 2012. szeptember 1., szombat 21:19, frissítve: 00:34
Az mno.hu birtokába került az a hivatalos levél, melyben Azerbajdzsán ígéretet tesz, hogy Ramil Sahib Safarov a legsúlyosabb büntetést kapja hazájában.

Az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium magyar társszervének elküldött levelében nemzetközi megállapodásokra hivatkozva biztosítékot vállalnak, hogy Ramil Sahib Safarov Azerbajdzsánban folytatja büntetését, az ítélet bármiféle változtatása vagy újabb bírósági tárgyalás nélkül. Felhívják rá a figyelmet, hogy az azeri törvények értelmében akit tényleges életfogytiglani börtönre ítélnek, legkorábban akkor helyezhető feltételesen szabadlábra, ha büntetéséből legkevesebb 25 évet letöltött.

Az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium ezután az augusztus 15-én keltezett levélben kijelenti, hogy végrehajtják a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megfontolt döntését.


Szerdára összehívhatják az örmény parlament ülését, amelyen a Magyarországgal meglévő diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről dönthetnek – közölte az Örményországban kormányzó Köztársaság Párt (HHK) alelnöke szombaton. Galuszt Szaakjan a Novosztyi-Armenyija elnevezésű hírügynökségnek elmondta, hogy a párt parlamenti frakciója hétfőn valószínűleg megkezdi a szükséges aláírásgyűjtést a rendkívüli parlamenti ülés összehívása érdekében.

„Minden bizonnyal szerdán sor kerül az ülésre” – jelentette ki az örmény kormánypárti politikus, aki jelenleg Hegyi- Karabahban tartózkodik. 21 éve, 1991. szeptember 2-án kiáltották ki örmény támogatással a Hegyi-Karabah Köztársaságot, amelynek hovatartozása miatt az 1994-es békekötésig véres háború dúlt Örményország és Azerbajdzsán között.

Nemzetközi jog

Magyarország minden állam vonatkozásában tiszteletben tartja a nemzetközi jogot – áll a magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szombaton kiadott közleményében. A Fidesz nemzetközi jogilag rendezettnek és lezártnak tekinti az azeri kiadatás ügyét. A magyar kormány álláspontja szerint Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint járt el.

Washington korábban arra kérte Budapestet, magyarázza meg, miért döntött úgy, hogy hazaengedi az azeri katonatisztet, akit Magyarországon egy örmény katonatiszt meggyilkolásáért ítéltek el – derült ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa és az amerikai külügyminisztérium szóvivője által kiadott közleményekből.

Megszakadt diplomáciai kapcsolatok

Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal pénteken, miután Magyarországról Azerbajdzsánba szállították Ramil Sahib Safarovot, aki ott elnöki kegyelemben részesült. Tiltakozásul Jerevánban paradicsommal dobálták meg és letépték a magyar tiszteletbeli konzulátus zászlaját a Köztársasági Párt hívei.

Forrás: MNO
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Előre látható kockázatok
Hajdú Péter
Pár évvel korábban Ausztráliában ugyanoda vezetett a devizahitelezés, mint nálunk.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés