Itthon és külföldön is forrt a levegő

Bíró Mátyás

2012. június 3., vasárnap 19:40, frissítve: vasárnap 20:30

Az első júniusi hétvégén igazán nem unatkozhattak a hírek szerelmesei, előzetes letartóztatásba helyezték ugyanis a rendőri korrupciós ügy négy gyanúsítottját, kampánytéma lett a Nyirő-ügy Romániában, de szombat óta forró a hangulat Egyiptomban is. Arról nem beszélve, hogy Bruce Willis is forradalmat robbantott ki a Hősök terén.

A hétvége belföldi "csúcshíre" kétségtelenül a rendőri korrupciós sztori. Vasárnap délután a Pesti Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az ügy négy gyanúsítottját, Kalmár Tamást, a BRFK felmentett közrendvédelmi főosztály-vezetőjét, Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt osztályvezetőjét, valamint V. László vállalkozót és egy munkatársát. A Hír TV információi szerint szombaton őrizetbe vettek két újabb férfit is, akik a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályán dolgoznak. A civilek jogi képviselői elzárkóztak mindenféle nyilatkozattétel elől. Arató György, Kalmár Tamás védője viszont nyilatkozott: azt mondta, hogy védence tagadja az ellene felhozott vádakat és ártatlannak vallja magát.

Nem lehetett túl jó hétvégéje Toroczkai Lászlónak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökének sem, miután a Budapesti Rendőr-főkapitányság vádemelést kezdeményezett ellene a fővárosi Bank Centernél március 15-én történtek ügyében.

Vasárnap nem csak a bíróság folyosóin forrt a levegő, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott pedagógusnapi demonstráción is, melynek "politikamentes hangulatát" kicsit rontotta, hogy az eseményen részt vett Szanyi Tibor, Kunhalmi Ágnes és Török Zsolt szocialista politikus és Osztolykán Ágnes LMP-s országgyűlési képviselő is. A pedagógus-szakszervezetek a közszférában a bérek januári, 20 százalékos emelését, valamint a köznevelési és a szakképzési törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását követelték. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke talán egy picit elragadtatta magát, amikor úgy fogalmazott:  attól tartanak, az életpályamodell bevezetéséhez szükséges pénzt a „pedagógustársadalom kannibalizmusa árán” kívánja előteremteni a kormányzat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben reagált az elhangzottakra, szerintük a pedagógus-életpályamodell a jelenleginél sokkal nagyobb fizetést, kiszámítható előrejutási lehetőségeket, és biztos jövőt garantál.

A hazai "akcióhősök" mellett egy külföldi is megjelent Budapesten, visszatért ugyanis hozzánk szombaton Bruce Willis amerikai színész, hogy tovább forgassa a Good Day to Die Hard című ötödik Die Hard-filmet.

Sokkal nyugodtabb volt a hangulat viszont a parlamenti nyílt napon és a Kossuth téren, ahol a nemzeti összetartozás napja alkalmából vasárnap határon túli kézműves- és gasztronómiai vásár, táncház és irodalmi beszélgetések várták az ünneplőket. A KIM tájékoztatása szerint a Kossuth téren több ezren, míg a Nyitott Parlamentben 17 óráig közel 7.500-an vettek részt. A nemzeti összetartozás napjához kapcsolódóan Németh Zsolt a nagytétényi országzászlónál tartott szombati megemlékezésen kifejtette: el kell érni, hogy a trianoni tragédiából a jövő nemzedékeknek „valami jó nőjön ki”.

Ha már Parlament, eldőlt az is, hogy hétfőn nem tartja meg az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítására benyújtott kormányzati javaslat zárószavazását. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: ez lehetőséget teremt arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a kormány meg tudjon állapodni a jegybanktörvény nyitva maradt, vitás kérdéseiről.

Nem meglepő módon kampánytéma lett Nyirő József újratemetésének ügye Romániában. Victor Ponta kormányfő egy kampánygyűlésen ugyanis bocsánatkérésre szólította fel a magyar kormányfőt. Szerinte Orbán Viktornak el kellene határolódnia Kövér Lászlónak az újratemetéssel összefüggésben tett nyilatkozataitól. „A magyar kormány szerint a kegyeleti ügyek nem férnek össze a politikai minősítésekkel, márpedig a kormány erre az ügyre továbbra is kegyeleti kérdésként tekint” – közölte a hírre reagálva Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Korábban a Hír Televízió Célpont című műsorának Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármestere elismerte, hogy a román hatóságok nyomást gyakoroltak rá Nyirő József újratemetésével kapcsolatban. Bunta Levente azt mondta: Hargita megye prefektusa azt üzente neki, hogy „megtáncoltatja”.

Szép sikert ért el szombaton Léphaft Pál, karikaturista. A Tudomány és Humor címmel meghirdetett országos karikatúrapályázaton a Magyar Nemzet munkatársa különdíjat kapott. Innen is gratulálunk.

Újabb magyar tudományos sikernek is örülhettünk a hétvégén. Triat névre keresztelték azt az új háromdimenziós testet, amelyet a Gömböc továbbgondolt követőjeként a jövő héten mutatnak be Budapesten.

Egervári Sándor a pénteki csehek elleni siker után nem tartotta be azt az ősrégi elvet, miszerint győztes csapaton ne változtass, az U21-es nemzeti csapatból Gulácsi Péter és Kádár Tamás is felkerült ugyanis a magyar labdarúgó-válogatottba, amely hétfőn az Európa-bajnokságra készülő írekkel játszik felkészülési mérkőzést a Puskás-stadionban. Még egy örömteli vasárnapi sporthír, Pálinger Katalin búcsúmérkőzésén a magyar női kézilabda-válogatott 28-21-re legyőzte a fehérorosz csapatot Dabason.

Hosszú idő után vasárnap ismét megszólalt a nyilvánosság előtt a szíriai elnök, azt állítva, hogy a külföldi erők a felelősek a Szíriában kialakult válsághelyzetért. Bassár el-Aszad terroristákat vádolt meg az országban zajló felkelés kirobbantásáért és azt hangoztatta, hogy Szíriának egy külföldről irányított valós háborúval kell szembeszállnia.

Forró a hangulat Egyiptomban is, újra ezrek tüntetnek szombat délután óta a kairói Tahrír téren az enyhének tartott Mubarak-ítélet miatt, mert a bíróság "csak"  életfogytiglani börtönre ítélte a volt elnököt, hat egykori belbiztonsági tisztségviselőt pedig felmentett a vádak alól. Az ítélet után Mubarak válságos állapotba került, aki annak a helikopternek a fedélzetén lett rosszul, amely a börtön kórházába vitte őt. Az állami hírtelevízió közlése szerint a 84 éves exelnöknek szívrohama volt.

A hétvégén ünnepelték Angliában II. Erzsébet gyémántjubileumát, ennek keretében egy több mint ezer hajóból álló konvoj is végigvonult a Temzén. A felvonulást több millióan nézték meg a rossz idő ellenére is. Persze, ha az angliai jó időre vártak volna, könnyen fuccsba ment volna az egész ünnepségsorozat.