Járóka: Ez a tény sajnálatos szimbóluma a romák helyzetének

WL

2012. március 28., szerda 16:05

A nemzetközi roma nap tiszteletére rendezett ünnepséget kedd este az Európai Parlament bolgár néppárti delegációja. Az est egyik házigazdája Járóka Lívia fideszes EP-képviselő az Európai Roma Stratégia végrehajtásának fontosságát hangsúlyozta – áll Járóka Lívia sajtóközleményében.

A néppárti politikus szerint ez a nap a roma kultúra ünnepléséről, a romák problémáinak tudatosításáról és a több évszázados közös történelem előtti tiszteletadásról kell, hogy szóljon. Járóka szerint ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a civil aktivisták és politikusok népszerűsítése ellenére a romák többsége még nem is hallott erről a napról. Ez a tény sajnálatos szimbóluma a romák helyzetének, akik még mindig nem képesek befolyásolni az életüket meghatározó döntéseket, és felülemelkedni a passzív célcsoport szerepén – áll a közleményben.

Járóka Lívia emlékeztetett, hogy az Európai Unió tavaly útnak indította a nemzeti romaintegrációs stratégiák európai keretrendszerét, melynek keretében a tagállamok elkészítették, és az Európai Bizottságnak benyújtották hosszú távú nemzeti cselekvési terveiket, amely már önmagában jelentős minőségi előrelépést jelent a korábbi évek gyakorlatához képest.

A közleményben Járóka hangsúlyozza, hogy a pénzügyi konszolidációt célzó erőfeszítéseknek nem szabad háttérbe szorítaniuk a társadalmi befogadás programját, és fokozott figyelmet kell fordítani a nyomor és társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett csoportok helyzetének javítására.

Forrás: MNO