Jéggel érkezett a vihar

KG

2012. július 5., csütörtök 19:55, frissítve: csütörtök 23:40

Jégesővel csapott le a vihar Vas megyében. A várható heves zivatarok miatt már korábban Győr-Moson-Sopron megye egészére és Veszprém megye több térségére másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A vidékfejlesztési miniszter pedig általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el július 5-ével átmeneti időre. A következő napokban is lehetnek zivatarok, de a hőség marad, lassú enyhülésre jövő keddtől lehet számítani.
Ma sem dőlt meg ugyan a melegrekord, de továbbra is kibírhatatlan a hőség. A Velencei-tó partján kedd óta több ezer főiskolás és egyetemista gyűlt össze, ott rendezik ugyanis idén az EFOTT-ot.
Bővebben>>>

Komoly jégesővel érkezett meg a vihar Vas megyébe, Győrváron plédekkel védték autóikat az emberek a diónyi nagyságú jég ellen.

A várható heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron megye egészére és Veszprém megye több térségére másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután – közölte a távirati iroda. Ezeken a területeken 1-3 órán belül számítani lehet olyan heves zivatarokra, amelyeket heves széllökések vagy jégeső kísérhet. A Dunántúl északi részén, a Balaton térségében, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye több térségében és Nógrád megye teljes területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett péntekre az ország valamennyi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

Jéggel érkezett a vihar
Jéggel érkezett a vihar
Fotó: MTI


Sok helyen felhőszakadásokra is számítani lehet, ezért a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. A Balatonnál és a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni. Emiatt a csónakok, vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

Jéggel érkezett a vihar
Jéggel érkezett a vihar
Fotó: MTI


Budapestet csütörtökön este kilenc óra környékén érte el a zivatar, ekkor kisebb mennyiségű csapadék hullott, később, tíz és tizenegy óra között már intenzív villámlásra lehettek figyelmesek a fővárosiak.

Az időkép.hu információi szerint a vihar elmosta az EFOTT-ot is: a szabadtéri koncerteket lefújták.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el


Magyarország erdeiben a rendkívüli meleg és a hosszabb ideje tartó csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért rendelték el az országos tűzgyújtási tilalmat.

A kánikulának és ezáltal a megemelkedett klímahasználatnak köszönhetően megdőlt az idei áramfogyasztási rekord is. Az MNO témában írt cikkét ide kattintva olvashatja.

A tilalom az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre vonatkozik. A tűzgyújtás megtiltása kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is.

A miniszter kéri a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert az fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek – emlékeztet a szaktárca.

Fotó: idokep.hu

A hőség továbbra is folytatódni fog

Kurunczi Rita, az Időkép.hu meteorológusa az MNO-nak elmondta, hogy egyelőre csak az átmeneti enyhülést hozó záporokban, zivatarokban bízhatunk, melyek főleg lokálisan hozhatnak egy kis felüdülést – illetve egyes esetekben jégesőket is.

A meteorológus kifejtette, hogy csak a jövő hét elejétől fognak csökkenni a maximum-hőmérsékletek. „Várhatóan a következő hétvégére már az átlagosnak megfelelő értékeket, azaz 26-29 fokot fognak csak mutatni a hőmérők. Ez az emberi hőérzet szempontjából rengeteget fog számítani, végre fellélegezhet majd kicsit a szervezetünk” – tette hozzá.

„A több napja tartó hőség sokakat megvisel, elsősorban az idősek, a szívbetegek és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztettek” – figyelmeztetett Kurunczi Rita. A meteorológus hozzátette: általánosságban fejfájással, tompasággal szembesülhetünk, kialvatlanabbnak érezhetjük magunkat, csökken a koncentrációs képesség – ami nem is meglepő, hiszen még éjszaka sem tud annyira lehűlni a levegő, hogy az közérzetünknek kellemes legyen.

Öt éve nem volt ilyen forróság

Ehhez hasonló hőhullámmal 5 évvel ezelőtt, 2007. júliusának második felében találkozhattunk, akkor bő egy héten keresztül szenvedtünk a melegtől. Ehhez a tartós hőséghez kapcsolódóan született meg egyébként az abszolút melegrekord is: 2007. július 20-án Kiskunhalason 41.9 fokot mutattak a hőmérők, mellyel minden korábbi csúcs megdőlt – emelte ki Kurunczi Rita.

A klímaberendezések használatakor figyelni kell rá, hogy azok megfelelően tisztán legyenek tartva, mivel a hűtéshez szükséges vízből baktériumok kerülhetnek a levegőbe. A távkapcsoló kézbe vételekor törekedni kell a külső és belső hőmérséklet közötti 5-6 fokos differenciára.

Keddtől jöhet az enyhülés

Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a távirati irodának elmondta: a hőmérséklet pénteken országszerte 33-38 Celsius-fokig emelkedhet, de a sok napsütés mellett már az Alföld térségében is előfordulhatnak záporok, zivatarok. Az elkövetkező napokban is többfelé lehet számítani záporokra, zivatarokra, de egyszerre nagy területet érintő csapadék nem várható, s ezzel együtt a hőség is megmarad. Hétfőig 35 fok feletti maximumok várhatók.

A kánikula keddtől lassan enyhülhet, a hét második felében 30 fok közeli maximumértékek lesznek jellemzőek – tette hozzá Pátkai. Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg.

Forrás: MNO