Jön a várva várt lehűlés

tt

2012. július 11., szerda 10:50, frissítve: szerda 16:38

Erősödő hidegfront, zápor, zivatar és lehűlés jellemzi a hét közepét, majd csütörtöktől visszatér a napsütés.

Szerdán délelőtt fokozatosan kelet felé tolódnak a hajnalban még Dunántúlon tomboló zivatarok, majd átmeneti szünet után a késő délutáni óráktól egy erősebb hidegfront hatására nyugat felől ismét több helyen várható zápor, hevesebb zivatar. Marad a meleg, 27-33 fok várható, de a front meghozza a felfrissülést.

Viharos szél napsütéssel

Csütörtökön kezdetben még a Tiszántúlon és északkeleten számíthatunk csapadékra, majd nyugat felől felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. Megerősödik az északnyugati szél, akár viharos lökések is lehetnek, és több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Szupercellák és kétcentis jég

Késő délután, este hidegfront érkezik északnyugatról, amely egyre többfelé jár zivatarok kialakulásával. Nagy valószínűséggel a front mentén egy kiterjedt, vonalas zivatarrendszer alakulhat ki, amelyben egy-egy szupercella lehetőségét sem lehet kizárni, főként a Dunántúlon. Szupercellák környezetében előfordulhat felhőszakadás, 2 centimétert meghaladó jég és viharos kifutószél. A front csütörtök délig elhagyja keleti határainkat is – közölte a Viharvadászok Egyesülete. (Részletes elemzésük itt olvasható.)


Forrás: Időkép/ Viharvadászok Egyesülete