Július 1-jétől minden megváltozik a munkahelyeken

Kovács András

2012. június 24., vasárnap 16:23

Egyértelmű jelzést kapott az ország, hogy rendbe tette a pénzügyeit az elmúlt két évben – nyilatkozta pénteken Matolcsy György azt követően, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa megszüntette a kohéziós alapból származó kötelezettségvállalások részleges felfüggesztését. A héten benyújtották az új jegybanktörvényt, valamint "kettévágták" a BKV-t.

Megszüntette a kohéziós alapból származó kötelezettségvállalások részleges felfüggesztését pénteken az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa. A testület indoklása szerint Magyarország az ajánlások alapján megfelelő intézkedéseket tett államháztartási hiányának kiigazítására.

A tanács ugyanakkor jelezte, hogy hivatalosan nem szűnik meg a Magyarország ellen túlzott hiány miatt indított eljárás. Erről az uniós szabályok szerint legkorábban jövőre lehet szó. A pénzügyi tranzakciós adó bevezetéséről továbbra sincs egyetértés az európai uniós tagországok között.

Növekedést és munkahelyteremtést erősítő programot terjeszt a kormány elé a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György Luxemburgban azt mondta: az ország először kapott egyértelmű visszajelzést az uniótól arra, hogy az elmúlt két évben az állam rendbe tette a pénzügyeit.

Vizsgálják

Benyújtotta a jegybankról szóló törvény módosítását a parlamentnek csütörtökön Matolcsy. Az előterjesztés az Európai Központi Bank, a jegybank és a Nemzetközi Valutaalap véleményével összhangban alakítja át a jogszabályt. A törvényjavaslat szerint egyebek között módosulnának a monetáris tanács tagjainak és az MNB elnökének felmentésére vonatkozó passzusok, a tanács tagjainak száma pedig legalább öt, legfeljebb 9 fő lehetne.

Az Európai Központi Bank sajtóosztálya közölte: az Európai Bizottsággal, a Nemzetközi Valutaalappal, a Magyar Nemzeti Bankkal és a magyar kormány szakértőivel ötoldalú egyeztetésen vizsgálják majd a jegybanktörvény módosítását.

40 pontos változás

Módosította a nemzeti vagyonról szóló törvényt és a hozzá kapcsolódó egyes jogszabályokat hétfőn az Országgyűlés. Az indoklás szerint a változtatás célja a törvény szövegének pontosítása, egyes rendelkezések egyértelműbbé tétele, valamint a nemzeti vagyonra vonatkozó védelem további szigorítása volt.

Megszavazta a parlament az új munka törvénykönyvével kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló javaslatcsomagot is; eszerint a július 1-jén hatályba lépő munkajogi kódex mintegy 40 ponton változik. A képviselők elfogadták az egyes családjogi és cégjogi eljárások egyszerűsítéséről szóló törvényt; ez alapján a jövőben nem kell cégkivonat és aláírási címpéldány vagy aláírásminta a hatósági ügyintézésekhez.

Spanyol modell

Újabb két törvényt küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek kedden az államfő. Áder János döntése a járások kialakításáról szóló törvényt, valamint az egyes törvények túlszabályozottságának megszüntetéséhez szükséges jogszabályt érinti. A köztársasági elnök május 10-ei beiktatása óta a mostaniakkal együtt eddig öt törvényt küldött vissza a parlamentnek.

Már az idén 850 millió forint körüli összeget vár az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a spanyol modelltől, amelyet a parlament által hétfőn elfogadott egészségügyi salátatörvény vezet be. Az OEP tájékoztatása szerint a spanyol modell augusztustól 532 gyógyszert érint. Az újabb egészségügyi salátatörvény részeként egyes régóta támogatott gyógyszerek gyártóit augusztustól plusz fizetési kötelezettség terheli.

Szabad a CET

A BKV átszervezéséről, a szemétszállítási díjak módosításáról és a CET birtokba vételéről döntött egyebek között szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A taxirendeletről szóló előterjesztést ugyanakkor visszavonták. Tarlós István főpolgármester azt mondta: újabb egyeztetések kellenek. A testület várhatóan szeptemberben tárgyalja a javaslatot.

A képviselők döntöttek arról, hogy a buszágazat vagy kiválik BKV-ból, vagy két új társaság jön létre, és a közlekedési vállalat megszűnik. Megszavazták a szemétszállítási díjak nettó 2,8 százalékos emelését, és arról is határozott a közgyűlés, hogy birtokba veheti a főváros a Duna-parti CET épületegyüttest.