Júliusban is a Fidesz áll az élen

KA

2012. július 20., péntek 20:20

Az Ipsos legfrissebb, júliusi közvélemény-kutatása szerint a biztos szavazók körében a Fidesz 33 százalékos, az MSZP 30 százalékos támogatást élvez, míg a Jobbik a szavazatok 22 százalékát, az LMP pedig 8 százalékát kapná, a Demokratikus Koalíció pedig egy százalékkal maradna el a parlamentbe kerüléstől.
60 hónapja a Fidesz–KDNP a legnépszerűbb politikai erő Magyarországon, ami mindenképpen egyedülálló teljesítmény a rendszerváltás óta eltelt politikai időszakban. A mostani kormánypárt azt is elmondhatja, hogy a korábbiakkal szemben sokkal jobb pozícióban van a ciklusnak ebben a szakaszában, mint elődei.

Az Ipsos legfrissebb, júliusi közvélemény-kutatása szerint a nyár közepére kifejezetten alacsonnyá vált a választói aktivitás, ugyanis mindössze 34 százalékuk venne részt egy szavazáson. Felmérésük szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 33 százalékos, az MSZP 30 százalékos támogatást élvez, míg a Jobbik a szavazatok 22 százalékát, az LMP pedig 8 százalékát kapná, a Demokratikus Koalíció pedig egy százalékkal maradna el a
parlamentbe kerüléstől.

Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója kiemelte, hogy most júliusban az „egyharmados elszánt csoport mellett” még további 18 százaléknyian utaltak arra, ha nem is teljes bizonyossággal, de nagy valószínűséggel elmennének egy szavazásra. Szerinte tehát optimális esetben az emberek nagyjából felére lehetne számítani egy aktuális választáson, de ennek eléréséhez a pártoknak erős kampánytevékenységet kellene folytatniuk. A kutatás alapján különösképpen a fiatalok, az alacsony iskolázottságúak és a szakképzetlenek számítanak rendkívül passzívnak.

A saját híveket is fel kell rázni

Az Ipsos szerint a pártoknak tehát még „saját híveik felrázásra is koncentrálniuk kell, jelenleg ugyanis eléggé enerváltnak tűnnek”. Majdhogynem egyformán állnak ebben a vonatkozásban: a Fidesz, az MSZP és az LMP támogatóinak 53 százaléka érzi magát annyira elkötelezettnek, hogy meggyőződéssel állítja: akár azonnal leadná a voksát – fogalmaz Závecz. Megjegyzi: a Jobbik és a DK tábora „valamivel nagyobb lendületben van”, 57, illetve 59 százalékuk menne el egy mostani választásra.

Szerinte a választópolgárok aktivizálását több körülmény nehezíti: lanyha a politikai érdeklődés, az emberek hattizedét egyáltalán nem kötik le a közélet eseményei, 28 százalékuk közepes mértékben figyel oda a politikai történésekre, és csak 12 százalékuk követi intenzíven a híreket. Az Ipsos 2012. július 11. és 18. között, ezerötszáz választókorú személyes megkereséses megkérdezésével végezte felmérését, a közvélemény-kutatás során kapott adatok pedig tájékoztatásuk szerint legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden 18 éves vagy annál idősebb embert megkérdeztek volna az országban.

Forrás: MTI