Erről Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt csütörtökön Veszprémben, ahol gyermekbarát meghallgatószobát adott át a rendőrségen.

Felderítetlen marad

A gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények jelentős része, különös tekintettel a szexuális bűncselekményekre, felderítetlen marad, mivel információhiány, vagy egyéb félelem miatt nem is jut az illetékes hatóságok tudomására. A szexuális bántalmazás gyermekáldozatai gyakran félnek, szégyellik, ami velük történik, ezért nem mernek szólni erről, így elsősorban a környezetükben élő felnőttek felelőssége, hogy segítsenek nekik és helyettük szóljanak – mondta az igazságügyi miniszter.

Annak érdekében, hogy ezek az esetek minél nagyobb számban kivizsgálásra kerülhessenek, a minisztérium szeretné felhívni a lakosság figyelmét, hogy számos olyan lehetőség áll rendelkezésükre, ahol megfelelő információkat kaphatnak és megtehetik a feljelentést is – hívta fel a figyelmet Navracsics Tibor.

A kampányhoz készült egy honlap is, melyen információkat találhatnak arról, hogy hol tudják jelezni a bántalmazást vagy annak gyanúját, és várhatóan mi fog történni ezt követően.