Karcsúsítás, agglomeráció, vörösiszapper

2016. január 31., vasárnap 07:38, frissítve: vasárnap 11:31

Több politikus is bírálta a bürokráciacsökkentést, mellyel 73 kormányzati háttérintézmény szűnhet meg. Áprilistól állami kézbe kerül az agglomerációs közlekedés. Sokan támogatják a miskolci hermanosok nyílt levelét, bár sokan név nélkül csatlakoztak az aláírókhoz, mert az intézményfenntartó vezetők tiltják az akcióban való részvételt. A héten ítélet született a Hagyó- és a vörösiszapperben is. Eldőlt: a magyar férfikézilabda-válogatott a kontinensviadalon mutatott rossz szereplés miatt nem lesz ott Rióban. Összefoglaltuk a hét legfontosabb eseményeit.

„A bürokráciacsökkentés nélkül Magyarországon nincs gazdasági növekedés.” – jelentette be a kancelláriaminiszter múlt csütörtöki szokásos kormányinfóján. A bürokráciacsökkentés jegyében 73 kormányzati háttérintézményre kerülhet lakat. Nincs egyetértés a kormányon belül sem a minisztériumi háttérintézmények csökkentésével kapcsolatban. Több politikus is, köztük Balog Zoltán, Pintér Sándor és Seszták Miklós is éles kritikát fogalmazott meg Lázár János ötletével kapcsolatban. A miniszterek véleménye nem perdöntő, csupán véleményezhetik a tervet. Mint írtuk, jogutód nélkül szűnne meg egyebek mellett a Külügyi és Külgazdasági Intézet is. Bár jócskán találni a háttérintézmény működésében hiányosságokat, elismert szakmai fórummá vált.

Állami kézbe kerül az agglomerációs közlekedés

Legfeljebb március végéig működteti Budapest az agglomerációs járatokat, mivel az állam nem fizet a szolgáltatásért. Tarlós István a Fővárosi Közgyűlésben azt mondta: a kormánnyal már csak az átadás-átvétel részleteiről kell megegyezni. Az ellenzéki képviselők tiltakoztak a HÉV-járatok állami kézbe adása ellen: szerintük drágább lesz a fenntartása és romlani fog a minősége. A fővároson kívül 26 település 350 ezer lakóját érinti az agglomerációs közlekedés átszervezése. Tarlós István főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy bármilyen lassú lesz is az átalakítás folyamata, abból az utazóközönség semmit nem fog megérezni.

Listát kér a Klik a tiltakozókról?

Egyre többen csatlakoznak a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai által írt tiltakozó nyílt levélhez, melyben a pedagógusok érdemi intézkedést követelnek a kormányzattól a közoktatás mindennapi problémáinak orvoslására. Egyre többen vannak azok, akik csak egyénileg, név nélkül írják alá a nyílt levelet, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyi tisztségviselői, illetve az intézményfenntartónak megfelelni akaró vezetők megtiltják az akcióban való részvételt, valamint a munkájukkal zsarolják az érintett pedagógusokat.

Nemes Jeles: Rágalmaz a német lap!

Nézettségi rekord felé halad a Saul fia című Oscar-díjra jelölt alkotás, amelyet szerdán a legrangosabb francia filmes elismerésre, César-díjra jelöltek. Cannes-ban, a Zsűri Nagydíjával kitüntetett, Golden Globe-díjas film rendezője azonban csütörtökön rágalmazással vádolta meg a Jüdische Allgemeine című német lapot. Az újság azt írta, hogy Nemes Jeles László szerint félelmetesen nagy számban vannak Magyarországon antiszemiták. A rendező úgy reagált: „Rágalom minden nekem tulajdonított szó”. A német lap a meghamisított cikket utólag átírta.

Két év felfüggesztett

Ítélet született kedden a Hagyó-perben: hivatali visszaélés bűntette, valamint hűtlen kezelés bűntette miatt mint felbujtót két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Hagyó Miklóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét első fokon a Kecskeméti Törvényszék. A hivatali vesztegetés vádja alól ugyanakkor felmentették. Az ítélet felmentő rendelkezései, téves minősítés és törvénysértően enyhe büntetés miatt jelentett be fellebbezést a Hagyó Miklósra kiszabott büntetés súlyosbításáért Homonnai János ügyész az ítélethirdetés végén.

Ennyit ér tíz ember élete?

Minden vádpontban, mind a 15 vádlottat felmentették a vörösiszapperben bűncselekmény hiányára hivatkozva. Az elsőfokú ítélet indoklása szerint a 2010. októberi katasztrófa oka nem emberi mulasztás, hanem „altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, amely miatt a gátfal tönkrement. Az ítélet indoklását követően Fejes Péter ügyész fellebbezést jelentett be minden vádlott esetében.

Ismert, a Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három falut öntött el. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat tizenöt ember ellen.

Nem lesznek ott a kézis srácok Rióban

A magyar férfikézilabda-válogatott 22–14-re kikapott Svédországtól a lengyelországi Európa-bajnokság szerdai játéknapján, s ezzel eldőlt, hogy biztosan lemarad a riói olimpiáról. A tizenkettedik helyen zártuk a kontinensviadalt.