Kell az új baby boom

WA

2012. május 9., szerda 19:37

Az Új baby boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma címmel készített stratégiai vitairatot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – közölte a tárca szerdán.
A Magyar Nemzet korábban arról cikkezett – a Népességtudományi Kutatóintézet által készített felmérés alapján –, hogy egyre később szülnek az anyák, és egyre kevesebb az újszülött. A folyamat eredménye: a hazai népesség drasztikus csökkenése. Azzal, hogy a nők egyre később vállalnak gyermeket, nőnek a terméketlenségi mutatók is, és emelkedik azon nők száma is, akik végül gyermektelenül élik le életüket.

Kardosné Gyurkó Katalin a Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára arról beszélt az MNO-nak, bízik benne, hogy az adórendszerben véghezvitt változtatások valóban pozitívan hatnak a gyermekvállalási kedvre.

Egyébként az újonnan megalkotott magyar alaptörvény kiemelt figyelmet szentel a házasság védelmének. Ennek szellemében hívták életre a népesedési akciótervet is.

Az NGM-ben működő Családbarát Magyarországért munkacsoport által készített, a kormány honlapján közzétett dokumentum a népesedési kerekasztal javaslatai mellett demográfiai helyzetképet, külföldi példákat, női foglalkoztatási trendeket tartalmaz, továbbá „a teljesség igénye nélkül” bemutatja a tárca néhány fontos, e témában tett intézkedését.

Mint kiemelték: Magyarországon jóval több gyermeket vállalnának a fiatalok, mint amennyi ténylegesen megszületik. A témával már három éve foglalkozó népesedési kerekasztal megállapításait, javaslatait kiindulópontnak tekintve az NGM azt várja, hogy a témában kezdődjön párbeszéd, amely nyomán további, „a gyermekvállalást gátló tényezők azonosítására és ezek feloldására vonatkozó javaslatokat várnak”.

A cél az, hogy elkészülhessen az a stratégiai program, amely meghatározza a szükséges kormányzati intézkedéseket, azok ütemezését, különös tekintettel a következő fejlesztéspolitikai időszakra – írta az NGM.

Ezért van demográfiai válság

Az NGM-ben idén februárban alakult meg a Családbarát Magyarország szakértői szintű munkacsoport, amelynek végső célja a gyermekvállalás ösztönzésével kapcsolatos tudás megteremtése, a továbblépés irányának meghatározása, valamint az ehhez kapcsolódó döntéstámogatás és javaslattétel.

A több mint 120 oldalas vitaanyag vezetői összefoglalója szerint Magyarországot a demográfiai válság halmozottan sújtja, az ország népessége 1981 óta 737 ezerrel csökkent, de emellett az európai kontinenst jellemző demográfiai trendek közül Magyarországon a „minőségi elvándorlás” is jellemző.

A dokumentum szerint az elmaradó gyermekvállalás okai között egyebek mellett a távlatosan bizonytalan jövedelmet, a munkaerőpiacról való kiesést, a gyermekellátó intézményrendszerben a férőhelyek hiányát, valamint a halogatást is említi.

Ami eddig történt

Százhatvanmilliárd forinttal segítette tavaly az egykulcsos adórendszer azt a több mint félmillió családot, ahol legalább az egyik szülő legálisan dolgozott. A statisztikai hivatal közlése szerint a gyerekkedvezmény miatt a nagycsaládosok keresete több mint húsz százalékkal nőtt.

Mindemellett felhívták a figyelmet az NGM eddigi, a Családbarát Magyarország érdekében tett intézkedéseire is. Példaként kiemelték, hogy az új, arányos egykulcsos adórendszerrel együtt bevezetett családi adókedvezmény hatására 2011-ben összességében mintegy 155 milliárd forinttal több jövedelem maradt azoknál, akik gyermeket nevelnek. A három- vagy annál több gyerekesek reálkeresete kimagasló mértékben nőtt, pontosan 19 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet. Az új Munka törvénykönyvében is több, a gyermekes munkavállalók számára kedvező változtatást vezettek be, továbbá a munka és a családi élet összeegyeztetésének támogatására is rendelkezésre áll egy csaknem 8 milliárd forintos pályázati lehetőség, amely többek között a munkahelyi családi napközi létrehozását támogatja.

A dokumentumban a népesedési kerekasztal a népesedési helyzet javítása érdekében többek között a gyermeket vállaló fiatalok lakhatásának és közlekedésének támogatására, valamint családbarát munkahelyek és felsőoktatási intézmények támogatására tett javaslatot. Fontosnak tartanák továbbá, hogy az oktatási rendszerbe bevezessék a társkapcsolati készségek oktatását, továbbá felhívták a figyelmet arra is, a médiumoknak, önkormányzatoknak, egyházaknak is szerepe van a család és a gyermekvállalás értékének felmutatásában.

Forrás: MTI