Képesítés nélküli pályázó mellé állt a szakszervezet

MNO

2012. május 9., szerda 18:42, frissítve: szerda 20:11

A Népszabadságon keresztül üzenget a PDSZ vezetője Óbuda polgármesterének az egyik kerületi iskola igazgatóválasztási hajrájában.

Politikai csatatérré vált Óbuda-Békásmegyer egyik legnagyobb létszámú iskolája. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője az igazgatóváltás sűrűjében levelet írt Bús Balázs kerületi polgármesternek, csakhogy a sorok a Népszabadság hasábjain is megjelentek. A Mendrey László által jegyzett levélben az áll, hogy a helyhatóság a saját emberét akarja betuszkolni az iskolaigazgatói székbe, ezzel szemben Bús – valóban nyílt válaszlevélben – rámutat, éppen a PDSZ próbálkozik szabálytalan húzással úgy, hogy olyan ember mögé állt be, akinek nincs meg az intézmény vezetéséhez szükséges papírja.

A csatatér

Bús Balázs a baloldali lap hasábjain megjelent vádaskodásra, miszerint öt éve, a legutóbbi igazgatóválasztáskor a Bárczi Géza Általános Iskolában az önkormányzat szintén nyomást gyakorolt volna a tantestületre, hogy kit kell választani, erre emlékeztet:

„Szigetszentmiklósozás”

Mint ismert, Szigetszentmiklóson a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ 28 közoktatási intézmény társaságában írt ki új pályázatot az igazgatói álláshelyre. A Batthyány Kázmér Gimnázium igazgatóját, Czita Zoltánt április elsején váltották le, utóda Mede Norbert lett, akit április 3-tól átmeneti időre, július végéig bíztak meg az intézmény irányításával. Az új vezető kinevezése miatt április 4-én huszonhárom tanár átmenetileg lemondott osztályfőnöki és munkaközösség-vezetői megbízatásáról, majd a diákok és a szülők egy részével közös tüntetésen fejezték ki tiltakozásukat a PMIK döntése ellen. A megyei intézményfenntartó aznapi közleménye szerint Mede Norbert megbízása jogszerű és szakmailag megalapozott volt. E helyzet újbóli előállásával riogat a Népszabadság hasábjain Mendrey László.

„Sajnos az országosan ismert oktatási-nevelési műhely mára az Ön (mármint Mendrey László PDSZ-elnök – a szerk.) áldásos tevékenysége eredményeképpen a PDSZ csatározásainak színterévé vált. (…) Ennek a munkát ellehetetlenítő ellenségeskedésnek a jelenlegi igazgató, Farkasné Horváth Míra nem kívánt tovább részese lenni, bár két cikluson keresztül kiválóan vezette az intézményt. A tantestületben uralkodó állapotot tükrözi az is, hogy a nevelőtestület tagjai közül senki sem vállalta azt, hogy az állandó csatározások kereszttüzébe kerüljön.”

Mendrey személyes érintettsége

Az előző választáskor egyébként Farkasnéval szemben maga Mendrey László – a Bárczi tanáraként – elindult az igazgatói székért, akkor veszített, az igazgatót pedig 100 százalékos támogatottsággal helyezték hivatalába a második ciklusra, politikai oldaltól függetlenül. Arra a PDSZ-es vádra, hogy a szakszervezet által ellenjavallott pályázó „külsős” volna, Bús egyrészt arra mutat rá, hogy a Pedagógiai Szolgáltató Intézet jelenlegi igazgatójaként Muhari László Tamás pontosan rálát a kerület teljes oktatási helyzetére, míg Mendreyék embere, Molnár Lajos „nem rendelkezik a törvény által előírt (…) pedagógus-szakvizsgával, sem a pályázati feltételként megjelölt közoktatás-vezetői végzettséggel”. Muhari – mint Bús levelében olvasható – „jól képzett szakember, a feladat ellátásához szükséges végzettséggel, pedagógiai tapasztalattal és vezetői gyakorlattal rendelkezik, a pályázati kiírás feltételeinek minden tekintetben megfelel”.

Az oktatási törvény egyébként a fenntartónak megengedi, hogy egy ilyen pályázatba kiegészítő feltételeket betegyen – ezt elismeri a PDSZ mellett dolgozó jogi képviselő, s ilyen feltétel volt a közoktatás-vezetői papír, amihez a III. kerület vezetése korábban is következetesen ragaszkodott, még úgy is, hogy egy esetben emiatt ideiglenes igazgatót kellett kinevezni egy esztendőre egy másik intézmény élére.

A Bárczi
A Bárczi


A PDSZ állítja, a szülők és a tanári kar nagy része mellettük, illetve Molnár Lajos pályázata mellett áll; arra az esetre, ha Molnár papír hiányában nem nyerhet a versenyben, tiltakozó akciókat helyez kilátásba, erről viszont Bús így vélekedik:

„Nem engedhetem meg, hogy a PDSZ a politizálás színterévé tegye a kerületben az oktatási-nevelési intézményeket. Óbuda-Békásmegyeren az oktatás érdekében is mindeddig együtt tudott működni a képviselő-testület politikai hovatartozástól függetlenül és a reprezentatív szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével együtt. Kérjük, ne tegye ezt tönkre, és ne akarja a PDSZ a szakmailag nem megfelelő politikai jelöltjét ránk erőltetni.”

Bús Balázs Mendrey szerepléséről is ír: a szakszervezeti vezető fizetés nélküli szabadság helyett folyamatosan helyettesítését kéri az iskolában, ezzel tervezhetetlenné teszi a tanítás szervezését. „Ez korrekt, ez erkölcsös, főleg a kollégákkal és a diákokkal szemben? Ez lenne a PDSZ által képviselt szakmaiság? Mendrey úr, ha Ön tisztességesen dolgozna, akkor nem vesztene fegyelmi pereket saját iskolájával szemben” – fűzi hozzá Bús Balázs. Mendrey írása alapján érdekes módon éppen az igazgatójelöltek meghallgatása napjára időzítették a Népszabadság-cikket. Az önkormányzatnál egyébként azt is közölték, igazgatói pályázatokkal a helyhatóság által fenntartott 33 oktatási intézmény közül csak a Bárcziban van gond.