Két héten belül itt lehet az IMF

BL

2012. április 25., szerda 14:53, frissítve: szerda 14:53

Elemzők szerint akár két héten belül Magyarországra utazhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tárgyalóküldöttsége.

A döntés után valószínűleg „máris megy a telefonhívás Washingtonba”, s az IMF és az EU tárgyalói feltehetően a következő két hétben Budapestre utaznak – fogalmazott kommentárjában Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója. Közölte ugyanakkor azt is: az RBS hosszú tárgyalássorozatra számít, tekintettel „az eddig történtekre” és arra, hogy valószínűleg a tárgyalások során is felmerülnek vitás kérdések.

Az RBS vezető londoni elemzője óvatosan ítélte meg a tárgyalások lehetséges kimenetelét is, kiemelve azt a véleményét, hogy a valutaalap és az EU először esetleg „túl sokat követel” majd, és emiatt elképzelhető, hogy a kormány további időnyerésre rendezkedik be.

Az MTI által megkérdezett makroelemzők komoly, lényegi előrelépésnek nevezték a bejelentést, úgy vélték, a korábbiakhoz képest felgyorsulhat a tárgyalási folyamat. Hangsúlyozták, a hírt nagyon pozitívan fogadták a piacok, jelentősen erősödött a forint, meredeken estek az állampapír-piaci hozamok.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint ha Brüsszel nem emel kifogást a Széll Kálmán-terv 2.0 programmal szemben, akkor az IMF is el fogja fogadni. Az elemző úgy vélte, a terv alkalmas arra, hogy tartósan 3 százalék alá szorítsa az államháztartási hiányt, így szerinte Brüsszelnek nem lesz komoly kifogása. Megjegyezte, menet közben felmerülhetnek vitás kérdések, de szerinte nem kell attól tartani, hogy ezekben hosszúra nyúló vita alakuljon ki. Suppan Gergely szerint újabb kiigazító lépésekre nem lesz szükség.

A TakarékBank elemzője azt mondta, ha sikerül gyorsan megállapodni a nemzetközi szervezetekkel és Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, akkor a hitelminősítők akár már nyáron visszavonhatják Magyarország negatív kilátását.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint a következő hetekben derülhet ki, hogy mikor kezdődhetnek meg a hivatalos tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel. Az elemző szerint nem biztos, hogy a hétfőn közzétett Széll Kálmán-terv 2.0 minden részével egyetértenek majd, de – mint mondta – a méretét valószínűleg elfogadhatónak fogják találni. Az Erste elemzője szerint az év végén a euró árfolyama 280-285 forintos szint körül stabilizálódhat.

Az elemzők szerint bővül a mozgástere a jegybanknak, enyhülhet az árnyomás. Suppan Gergely szerint a benzin ára akár már a jövő héten csökkenhet. Árokszállási Zoltán úgy vélekedett, ha sikerül gyorsan megállapodni a nemzetközi szervezetekkel, a monetáris tanács az év vége felé többször is csökkentheti az alapkamatot.

Forrás: MTI