Két tonna kokain a strandon és hajóban

WA

2012. február 2., csütörtök 06:39

Csaknem két tonna kokaint foglaltak le a Costa Rica-i rendőrök a Puntarenas tartomány tengerpartján a hét elején végrehajtott akciójuk során.

Ez volt a közép-amerikai ország rendőrségének legnagyobb drogfogása az elmúlt hat évre visszatekintve. A kolumbiaiakból és Costa Rica-iakból álló banda tagjainak sikerült elmenekülniük, hátrahagyva az összesen 1963 darab kilós zsákba csomagolt drogot: ebből 815 csomagot a strandon, további 1148-at pedig egy gyorshajóban fedeztek fel a rendőrök.

Celso Gamboa közbiztonsági miniszterhelyettes szerdai sajtóértekezletén tájékoztatott a kokainfogás körülményeiről. A csempészek két motoros hajója közül az egyikből kifogyott az üzemanyag, s azt kénytelenek voltak hátrahagyni a bűnözők, akik közül ketten a hegyekbe menekültek, míg a többiek a másik gyorshajóval oldottak kereket. A Costa Rica-i határrendészek most is keresik a szökevényeket. A drogcsempész banda három másik kolumbiai tagját azonban sikerült őrizetbe venni.

A hatóságok feltételezése szerint a kokain Kolumbiából érkezett, s a szállítmány Mexikóba tartott. Értéke csaknem hatmillió dollár a feketepiaci árak szerint.

Costa Ricában tavaly a rendőrség összesen 7,2 tonna kokaint foglalt le és 22 különböző drogcsempész bandát számolt fel a hivatalos statisztika szerint.

Forrás: MTI