Kétszer is járt a Keletinél a feltétezett terrorista

MNO

2016. január 5., kedd 18:02

Kiderült, mikor járt Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások egyik feltételezett – és egyetlen életben maradt – elkövetője Budapesten – írja a Válasz.hu a BFM TV francia hírtelevízióra hivatkozva.

A portál azt írja, a feltételezett terrorista 2015. szeptember 8-án egy Mercedest bérelt egy brüsszeli autókölcsönzőben, másnap ezt az autót a Keleti pályaudvar közelében, a Baross utcában hagyta. 11.39-kor biztosan ott parkolt, nagyjából háromnegyed óráig, ezt követően visszatért Belgiumba – írják. Napokkal később Abdeslam egy Audi A6-ossal tért vissza Budapestre, ez a jármű két órán keresztül állt a Thököly úton, a Keletinél.

Nem tudni, a férfi miért utazott Budapestre, a BFM TV azt feltételezi, hogy a bevándorlókkal érkezett későbbi tettestársakat vehette fel, ugyanis a terrortámadások egyik elkövetője, Abdelhamid Abaoud azzal dicsekedett unokatestvérének, hogy a migránshullámot kihasználva érkezett Szíriából Európába.

Párizsi merényletek

Ismert, tavaly november 13-án este Párizsban párhuzamosan hét helyszínen követtek el dzsihadista terrortámadást, amelyben 130-an vesztették életüket és 350-en megsebesültek. Az ország történetének  legtöbb áldozatot követelő merényletsorozatát az Iszlám Állam vállalta magára.

A Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, s megölt egy embert, majd Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. Öt helyszínen (kávéház, bár és étterem teraszán) 39 embert öltek meg. A terrortámadások végén a kommandó egyik tagja felrobbantotta magát, de önmagán kívül nem ölt meg senkit. Eközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg.