Kik kovácsolhatnak tőkét a brutális gyilkosságból?

Kovács András

2012. július 16., hétfő 17:18, frissítve: hétfő 17:28

Az MNO-nak nyilatkozó politológusok úgy látják, hogy Bándy Kata tragédiájából egyetlen hazai párt kovácsolhat igazán politikai tőkét.

Ameddig nem állnak rendelkezésünkre konkrétumok a gyilkossággal kapcsolatban és nincsenek meg az indítékok, addig tág tere van a találgatásoknak, és sokan próbálják meglovagolni a tragikus eseményt – mondta el az MNO-nak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a szörnyű eset felnagyítását segíti, hogy nyári időszak van, ráadásul a médiában bő teret kapott az ügy tárgyalása. Ha a motívumok és az indítékok ismertek lesznek, akkor vélhetően a kriminológusoké és a jogászoké lesz majd a főszerep – tette hozzá.

A Fidesz-frakcióban helyet foglaló kisgazda képviselők az elmúlt napok eseményei nyomán szükségesnek tartják a halálbüntetés visszaállítását. A Turi-Kovács Béla fideszes képviselő vezette Kisgazda Polgári Szövetségpárt hétfői közleményében azt írta: „Az elmúlt évek, de különösen az elmúlt napok eseményei azt igazolják, hogy a társadalom védelme megköveteli a halálbüntetés helyreállítását.”

A szakértő úgy vélekedett, hogy a Jobbik természetesen „fölül” a tragédiára, mivel a halálbüntetésen és az Európai Unióból való kilépésen kívül nincsen semmilyen témájuk. Ráadásul Gyöngyöspata óta egyre több kudarc éri a szélsőjobboldali pártot, ilyen például a Szegedi Csanád-ügy, valamint a balliberális erők is visszavették tőlük az utcát – vélekedett a politikai elemző. A pártban komoly problémákat okozott az is, hogy míg 2010-ben közel volt a támogatottságuk az MSZP-hez, addig mostanra jelentősen nőtt a kettőjük közötti különbség – tette hozzá.

Potyautas-effektus

Szólt arról is, hogy a halálbüntetést nem lehet bevezetni hazánkban, mivel nemzetközi szerződések, valamint európai uniós tagságunk nem teszi azt lehetővé, és ez korlátok közé szorítja a kormánypártok cselekvési lehetőségét. A kabinet többek között a rendőri jelenlét megerősítésével adhat helyes válaszokat – mondta Kiszelly.

A szakértő potyautas-effektusnak nevezte a politikusok viselkedését, mellyel az országos felháborodást keltő ügynél kihasználják az emberekben lévő felháborodást és a tehetetlenség érzését, amelyet tovább próbálnak korbácsolni, és így szert tenni politikai tőkére.

Gumibunkó

Hogy ki kovácsolhat a Bándy-gyilkosságból politikai tőkét? A kérdés magában rejti a választ: természetesen a Jobbik – véli Filippov Gábor. A Progresszív Intézet szakértője rögzítette, amíg az LMP a korrupciót, a Jobbik az általuk „cigánybűnözésnek” titulált politikai ütőkártyát veszi elő újra és újra. Bándy Kata meggyilkolása kapcsán utóbbi kerül majd elő.

A Jobbik nem is tétlenkedett sokáig. Hétfőn Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az MTI-nek azt mondta: „A bestiális pécsi gyilkosság ismételten kiváltotta a magyar társadalom döbbenetét, és rávilágított arra a sajnálatos tendenciára, hogy a bűnözők egyre gátlástalanabb és egyre brutálisabb formákat választanak bűnelkövetéseiknél.” A Jobbikhoz közel álló internetes sajtótermékek meg is kezdték a hecckampányt. Filippov szerint az olvasók bejegyzései alapján úgy tűnik, erre lesz is kereslet. Hozzátette, a Jobbikot segíteni fogja az a Polt Péter által kiadott jelentés, melyet nemrég hoztak nyilvánosságra. A dokumentumból kiderül, hogy az élet elleni bűncselekmények száma a tavalyi évben komolyan emelkedett. Az elemző biztos benne, hogy a radikális párt ezt a tényt is meglovagolja majd a Bándy-gyilkosság kapcsán, és a halálbüntetés bevezetésének hangoztatása mellett „gumibunkóként” használja majd.

Filippov Gábor Kiszelly Zoltánhoz hasonlóan úgy látja, a Jobbiknak egyértelműen kapóra jött a pécsi ügy, hiszen a párt „egyre inkább kifogyóban volt a munícióból”.