Kiürült a kassza, állami támogatásért demonstrálnak

WA, 2012. augusztus 13., hétfő 17:20, frissítve: hétfő 19:52
Tarnabod önkormányzatának állami támogatásáért kezdett demonstrációt hétfőn a településen mintegy ötven helybeli, mert az önkormányzati kassza kiürült, és a szociális segélyben részesülők immár több mint egy hónapja nem kapták meg járandóságukat. A Belügyminisztérium (BM) tájékoztatása szerint a település idén már kapott állami támogatást, az újabb pályázatra szeptember 10-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok, amit a Heves megyei község már megtett.

A nyolcszáz lakosú község, ahol mintegy hatszázan élnek segélyből, azért nem tudja teljesíteni a kifizetéseket, mert a szomszédos Tarnazsadány–Tarnabodnak az intézményfenntartói társulás és a körjegyzőség működtetése okán felhalmozott hiánya miatt 6,8 millió forintos inkasszót jegyeztetett be a település számlájára.

Tarnabod úgynevezett önhiki – önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek járó – támogatás iránti igényt nyújtott be az államkincstárhoz. A demonstrálók ennek soron kívüli pozitív elbírálását szeretnék elérni.

Pető Zoltán (MSZP) polgármester elmondta: július eleje óta nem fizették ki az önkormányzati dolgozók bérét és a 28 600 forintos szociális segélyeket sem. Ez utóbbi 107 családot, mintegy hatszáz embert érint. A pénz elmaradása következtében kenyérgondok jelentkeznek a családoknál – fűzte hozzá.

A történtekről tájékoztatta az illetékes minisztériumot és a térség országgyűlési képviselőjét, de – mint mondta – eddig semmilyen segítséget nem kaptak. Ebben a helyzetben fordult támogatásért az államkincstárhoz. Ha nem kapnak segítséget, a jövő hónapban sem tudnak fizetni, hiszen az inkasszó alatt a település eddig tartozásának csupán a felét tudta le – mondta a polgármester, és békés tiltakozásra szólította fel az embereket az egész héten folytatódó demonstráció kezdetén.

A BM az MTI megkeresésére azt közölte: szeptember 10-ig nyújthatnak be pályázatot az önkormányzatok, s Tarnabod már benyújtotta igényét. A tárca utalt arra, hogy a község korábban már kapott önhikis támogatást. A kormany.hu oldalon az olvasható, hogy egy június 21-i döntés szerint az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő helyi önkormányzatok megsegítésének 2012. évi I. ütemében Tarnabod önkormányzata 1 millió 468 ezer forint, vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Forrás: MTI
hirdetés
Vélemény
Kell-e feltétel nélküli alapjövedelem?
Techet Péter
Bér és munka századokkal korábbi viszonyát XXI. századi alapokra kellene helyezni.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés