A Médiatanács a három budapesti kereskedelmi frekvenciára 2011 júliusában tette közé pályázati felhívásait kevesebb kötöttség, több magyar zene mottóval. Augusztus 30-án az érdeklődők a három jogosultságra összesen 20 pályázati ajánlatot nyújtottak be, ez rendkívül nagy érdeklődést jelent. A formai és tartalmi vizsgálatok után végül 16 pályázati ajánlat maradt versenyben. Az NMHH hivatalának előterjesztése alapján a Médiatanács december 20-án döntött a három nyertes ajánlatról – áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a pályázati felhívások kiemelt célja volt a hatékony gazdálkodás az állami tulajdonú frekvenciákkal. A három nyertes pályázó az eredeti, „kikiáltási árnál” jóval magasabb díjajánlatot tett, átlagosan több tízmillió forinttal ajánlottak többet, mint a pályázati felhívásban szereplő kiindulási összeg.

Fontos cél volt, hogy a rádiók műsoraiban a tájékoztató, a szórakoztató, és zenés jelleg mellett a helyi közélet is hangsúlyos szerepet kapjon. A helyi közélettel foglalkozó műsorok aránya alapján valamennyi pályázó közül a Prodo Voice Kft. tette a legmagasabb vállalást műsortervében. A pályázók komolyan vették a magyar zenei arányra vonatkozó kívánalmakat is, erre valamennyien a lehető legtöbb pontszámot kapták – olvasható a közleményben.

A pályázati eredmények értelmében a Budapest 89,5 MHz frekvenciára a Prodo Voice Stúdió Műsorszolgáltató Zrt., a Budapest 95,3 MHz frekvenciára az Autórádió Műsorszolgáltató Kft., a Budapest 103,9 MHz frekvenciára pedig a Rádió Juventus Műsorszolgáltató Zrt. köthet műsor-szolgáltatási szerződést a Médiatanáccsal. A 95,3-as és 103,9-es frekvenciára hat-hat pályázó közül választották ki a nyertest. A 89,5 MHz-es sávra négyen pályáztak.

A Médiatanács 2012 első negyedévében további két budapesti frekvenciapályázat (Budapest 92,9 MHz és Budapest 96,4 MHz) eredményéről hoz döntést.

A médiatanács május 25-ei ülésén kezdte meg a 89,5 MHz-es, a 95,3 MHz-es, valamint a 103,9 MHz-es budapesti kereskedelmi körzeti rádiós frekvenciák pályáztatását. A frekvenciákon jelenleg sugárzó Juventus Rádió, a Klubrádió és a Rádió 1 korábbi 7 plusz 5 éves szerződései februárban, illetve márciusban jártak le, azóta ezek 60 napos ideiglenes engedéllyel működnek. A testület a pályázat tervezetének elfogadása után, 30 napon belül közmeghallgatást tartott. A végleges pályázatokat július 21-én tette közzé a médiatanács. A jelentkezőknek ekkortól számítva 40 napjuk volt a jelentkezésre.

A pályázati kiírások szerint a 95,3 MHz-es sáv frekvenciadíja évente 52,9 millió forint plusz áfa – a vételkörzetben 1,8 millió ember érhető el –, a 89,5 MHz-es frekvenciáé 92,5 millió forint plusz áfa – 3,3 millió ember elérésével –, míg a 103,9 MHz-es frekvenciáé 39,3 millió forint plusz áfa, itt 1,3 millió ember érhető el.

A három körzeti kereskedelmi frekvencia pályázata az elbírálás szempontjai alapján megegyezett: összesen 72 pontot lehetett szerezni. 20 pont járt akkor, ha a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok aránya az éjszakai órák nélkül meghaladja naponta a 25 százalékot. 10 pont járt, ha a zenei műsorszámok aránya a teljes műsoridőnek több mint 60 százaléka, és további 10 pont, ha a zenei műsoridőn belül több mint 40 százalékban magyar zenét sugároz a rádió.

A műsorterv szubjektív megítélésére további 12 pont volt adható. 3 pontot ér a médiaszolgáltatási tapasztalat és 2 pontot a kiegészítő médiaszolgáltatás vállalása. (Az MTI értesülései szerint a Klubrádió mindhárom kategóriában maximális pontszámot kapott.) A legmagasabb médiaszolgáltatási díjajánlat további 15 pontot ért.

A médiatanács október 12-ei ülésén megvizsgálta a három budapesti regionális kereskedelmi rádiós frekvenciára beérkezett pályázatok alaki érvényességét. Az NMHH szóvivői irodájának közlése szerint a 103,9 MHz-es frekvenciára kilenc pályázati ajánlat érkezett, amelyből kettő alakilag érvénytelen volt, a többi hét pályázónál alaki hiánypótlásra volt szükség.

A 89,5 MHz-re négy pályázati ajánlat érkezett, mindegyiknél szükséges volt a hiánypótlás. A 95,3 MHz-es frekvenciára hét pályázati ajánlat érkezett, ebből egy alakilag érvénytelen volt, a többi hatot alaki hiánypótlása utalták.