Kórházvezetői nyugdíj: Szócskáék kibújnának, mégis beletörődtek?

Bucsy Levente, 2012. július 4., szerda 19:51, frissítve: szerda 21:15
Mentességet kér az egészségügyi államtitkárság a közszférában dolgozók kötelező 62 éves nyugdíjkorhatára alól a kórházigazgatók számára, de a kórházigazgatói pályázatok szerdai eredményhirdetése alapján már körvonalazódik: beletörődtek a közeljövőbeli kormányzati intézkedésbe. A hét elején kiszivárogtatott "dicsőséglista" szereplői közül mindenkinek újrapályáztatják a helyét, aki túl van a hatvankettőn.

Nyugdíjba küldenek minden olyan kórházigazgatót, aki betöltötte 62. életévét – értesült kedden az Mno.hu. Mint ismert, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még június 14-én jelentette be, hogy az egészségügyi és oktatási reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, s a 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik majd. A tárcavezetői kijelentést később Giró-Szász András kormányszóvivő azzal egészítette ki, hogy tárgyalások részét képezi még, a közszféra mely szegmenseiben szűnik meg a munkavállalás lehetősége 62 év fölött.

Az új alaptörvény szerint a bírák szolgálati jogviszonya az eddigi 70. életév helyett az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig – tehát 62 éves korukig – állhat fenn. Az idén összesen 274 bíró vonul nyugállományba. Ebben a kérdésben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Unió Bíróságánál. Az Európai Bizottság arra szeretne további biztosítékokat kapni, hogy a bírák nyugdíjazásának új szabályozása nem diszkriminatív, a magyar kormány viszont úgy gondolja, hogy mivel az általános nyugdíjkorhatárt akarja érvényesíteni az igazságszolgáltatásban is, ezért az – mint ezt Navracsics Tibor igazságügyi miniszter kijelentése alapján – „definíciószerűen nem lehet diszkriminatív”.

Az Mno.hu az NGM-hez fordult, valóban eldőlt-e, hogy a 62 év fölötti kórházigazgatókat nyugdíjba küldik. Válaszában a tárca sajtóosztálya nem cáfolta az értesülést, mindössze annyit közölt, hogy modellezéseket végeznek a kérdésben, ebben a fázisban pedig többet nem árulnak el.

Kedden még az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságát is megkerestük. A sajtóosztály szerdai válasza összhangban áll Szócska Miklós korábbi megnyilatkozásával, miszerint az egészségügyre nem vonatkozhat a kötelező nyugdíjazás. „Ismerve a humánerőforrás krízishelyzetét, az államtitkárság a tárgyalásokon azt az álláspontot képviseli, hogy az egészségügy kapjon mentességet a nyugdíjazás alól”, ami a 62. életévüket betöltött kórházigazgatókat illeti – közölte az Mno.hu-val az államtitkárság.

Hatvankét éves posztok

Az erőforrástárca szerda délután azonban közzétette az önkormányzati kézből első körben államosított kórházak vezetői pályázatainak eredményét. A győztes kórházigazgatók között nem találunk 62 éven felüli orvost, hiába szivárogtatott ki hétfőn egy várható győztesekről szóló listát egy orvosi szakportál számos nyugdíjas korú „befutóval”. A Medicalonline.hu honlap hétfői összeállításában még szerepelt a 65 esztendős Golub Iván az Uzsoki-kórház régi-új vezetőjeként, de csakúgy mint a visegrádi kórházat vezető Bors Katalin, illetve a kaposvári főigazgató Repa Imre neve helyett ez a megjegyzés olvasható a hivatalos listán: „eredménytelen, új pályázat kiírása 30 napon belül”.

Az állami fenntartásba került egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) március 30-án írt ki pályázatot. A 35 vezetői poszt közül 11-re írnak ki új pályázatot.
Golubék sorsára jutott még a 61. esztendejében járó makói Baráth Lajos, illetve a 62-n fölüli Pák Gábor (Esztergom) és az egyesített Szent István és Szent László kórház élére készülő Müller Péter, valamint a monori szakrendelő vezetésére pályázó Raffay István.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Előre látható kockázatok
Hajdú Péter
Pár évvel korábban Ausztráliában ugyanoda vezetett a devizahitelezés, mint nálunk.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés