Korózs megint megszólalt

WL

2012. július 11., szerda 14:14

Az MSZP, ha kormányra jut, visszaállítja a rokkantnyugdíjrendszert – mondta Korózs Lajos szerdán sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy a szocialista párt 2014-ben, a többi között a 300 ezer rokkant ember szavazatával, le fogja győzni a Fideszt, és ha ez megtörténik, visszaállítják a rokkantnyugdíjrendszert és baleseti rokkantsági nyugdíjakat, mert Magyarország az egyetlen civilizált ország, ahol nincs rokkantnyugdíj.

Az MSZP elnökségi tagja a sajtótájékoztatón hosszan idézett hozzá írt levelekből, amelyekben egészségkárosodott emberek és hozzátartozóik panaszolták felülvizsgálati eljárásukat és ellátásuk megvonását.

A szocialista politikus, aki a múlt héten Josef Mengele, az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának módszereihez hasonlította azt, ahogyan a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat, az MTI azon kérdésére, hogy változatlanul összehasonlíthatónak tartja-e a felülvizsgálatot az auschwitzi népirtással, emberkísérletekkel, azt felelte: az idézett levelek – és még tucatnyi eset leírása, amit a sajtótájékoztatón kiosztottak – választ adnak erre.

Arra a kérdésre, bocsánatot kér-e azoktól, akiket kijelentésével megbántott – köztük a tiltakozó zsidó szervezetektől –, úgy válaszolt: ezt már megtette.

Korózs Lajos arról is beszélt, hogy szerinte a kormány nem akarja visszasegíteni a rokkantakat a munkaerőpiacra, csak az a célja, hogy elvegye az ellátásukat és megbélyegezze őket.

Sürgette, hogy a vállatoktól beszedett 62 milliárd forint rehabilitációs hozzájárulást teljes egészében a megváltozott munkaképességűek rehabilitációjára fordítsák.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, nem igaz, hogy a szocialista kormány hozta azokat a szabályokat, amelyek alapján most a rokkantakat felülvizsgálják, a Fidesz ugyanis megváltoztatta a minősítési rendszert, nem segíti a rokkantak visszailleszkedését, ráadásul januártól eltörölte a rokkantnyugdíjat, így azok is méltatlan helyzetbe kerülnek, akik nem tudnak dolgozni.

Ízléstelen hasonlat

Korózs Lajos, az MSZP nyugdíjügyi szakpolitikusa múlt héten az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának módszereihez hasonlította azt, ahogy a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat. Az ellenzéki párt szerint a kabinet ezzel bizonyíthatóan emberek tucatjait hajszolta öngyilkosságba, úgy fogalmazott, „mint Auschwitzban a rámpán, egy ujjmozdulattal minősítenek munkára alkalmasnak végtag nélküli embereket”.

Az ellenzéki politikus kijelentése kapcsán tiltakozó nyilatkozatot adtak ki a kormánypártok. A KDNP közleményében cáfolta Korózs állításait, hogy az 57 és 62 év közötti rokkantak, valamint az önmaguk ellátására képtelen vagy csak mások segítségével képes rokkantak az eddigi rokkantsági nyugdíjukat 2012. január elsejétől rokkantsági ellátásként kapják. Ez az ellátás is megegyezik a korábbi összeggel, sőt évente a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkedik, ők ráadásul munkát is végezhetnek. Azt pedig, hogy a képviselő Mengelével vont párhuzamot, ízléstelennek és butának tartja a Kereszténydemokrata Néppárt. A Fidesz szerint a szocialista Korózs nyilatkozatával mélyen megsértette a holokauszt áldozatait – erről Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője írt közleményében. „Azt hihettük, hogy Zuschlag János a holokauszt áldozatain való ízléstelen viccelődéséből tanultak a szocialisták. Szerdán Korózsnak megint sikerült mélyen megsérteni az áldozatokat” – írta.

Zuschlag már viccelődött egyszer

Ismert: Zuschlag János a Terror Háza előtt viccelődött 2004-ben a holokauszt áldozatain. Párttársával arról beszéltek, hogy milyen hideg lehetett ebben az időszakban, mire Zuschlag nevetve úgy reagált: „Azoknak már nem volt hideg.”Korózs mindenkinél kiverte a biztosítékot

Karácsony Gergely, az LMP képviselője is túlzásnak tartja a hasonlatot: „Az MSZP pedig konkrétan Auschwitzot emlegeti a rokkantság felülvizsgálatakor. Ami persze aljasság, de az ég szerelmére, vigyázzunk már, hogy milyen hasonlatokkal élünk!” – nyilatkozta. A Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató által jegyzett levélben a Mazsihisz vezetői felhívják a figyelmet arra, hogy a szocialista politikus megnyilvánulása „összeköti az iparszerű emberirtás gyakorlatát egy, a nyugdíjak ügyében hozott kormányzati intézkedéssel”, s ezért ez a megnyilvánulás „elfogadhatatlan és rendkívüli mértékben ízléstelen”. Rámutattak, nem lehet visszaélni meggyilkolt százezrek emlékével, Korózs nyilatkozata viszont véleményük szerint a tömeggyilkosságokat relativizálja azzal, hogy mondanivalója fontosságát olyan kijelentéssel próbálta hangsúlyozni, ami „a szélsőjobboldal szóhasználatát idézi fel”.

Az Országgyűlésben hétfőn a KDNP-s Pálffy István elmondta: kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja, amikor Mengele munkájához hasonlította a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát. Ugyanitt a fideszes Selmeczi Gabriella kijelentette: a szocialisták ismét átléptek egy határt Korózs nyilatkozatával. Soltész Miklós szociális államtitkár Korózs Lajos egy négy évvel ezelőtti beszédét idézte, amikor a szocialista politikus arról beszélt, hogy fenntarthatatlan a leszázalékoltak száma, és vissza kellene vezetni őket a munka világába. A fideszes honatya bocsánatkérésre szólította fel a szocialistákat.

Egyébként Korózs Lajos múlt héten, július 5-én a Klubrádióban elmondta: mélységesen sajnálja, ha bárkit is megbántott, nem állt szándékában, csak a helyzetre próbálta felhívni a figyelmet.

Forrás: MTI/MNO