Korrupciós botrány: az alvilágból szerezték a leleplező információkat + Videó

PR, NT

2012. június 8., péntek 09:40, frissítve: péntek 21:22

Nem a rendőrségtől, hanem az alvilágból szerezte a korrupciós ügy leleplezéséhez szolgáló információkat V. László vállalkozóról a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Kiderült az is, hogy a korrupt rendőrök olyan információkat is szolgáltattak a bűnözői köröknek, melyek miatt nyomozati cselekmények hiúsultak meg.
A vesztegetési üggyel foglalkozik a Hír TV Célpont című műsora is 21.30-tól.

A Népszabadság meg nem nevezett forrására hivatkozva azt írja: a gyanúsítás szerint az éjszakai életben ismert férfi már öt éve beépült a rendőrségbe, az első szívességeket a csütörtökön előzetesbe helyezett G. Imre tette neki. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) volt főosztályvezetője akkor még a BRFK-n dolgozott.

A lap kitér rá, hogy nem az alvilág dobta fel a vállalkozót és kapcsolatait: a belső elhárítás – Nemzeti Védelmi Szolgálat – szakított a korábbi gyakorlatával. A leleplezés érdekében nem az egyes rendőri szervezetekbe épülve próbált meg információt szerezni az alvilággal együttműködő, korrumpált rendőrökről, hanem az alvilágból. Azaz míg a gyanú szerint V. László a rendőrségbe épült be, a belső elhárítás V. László és a „hasonszőrűek” közé – írja a Népszabadság.

V. Lászlón kívül előzetesbe került csütörtökön a hatodik gyanúsított, K. Attila felderítésnél dolgozó nyomozó is. A gyanú szerint a vesztegetési ügy négy rendőr gyanúsítottja milliós kenőpénzeket kapott folyamatosan azért, hogy ne zavarják V. László szórakozóhelyeit, és előre szóljanak neki, ha eljárás indulna ellene. Ismert, már az alvilág is ontja az információkat V. Lászlóról és az általa megvett rendőrökről.

A Magyar Nemzet pénteki számában arról ír, a korrupt rendőrök olyan információkat is megoszthattak bűnözői körökkel, amelyek miatt meghiúsultak különböző nyomozati cselekmények. Hatala József országos rendőrfőkapitánynak már 2010-es hivatalba lépése után néhány hónappal azt jelentették, hogy igen sok kényes, a nyomozások szempontjából kulcsfontosságú információ szivárog ki azokhoz a bűnözői körökhöz, amelyekkel szemben a rendőrség különböző szervezeti egységei éppen vizsgálatot folytatnak. Így fordulhatott elő, hogy a leendő terheltek éppen a gyanú közlése előtt tűntek el a hatóság elől, vagy házkutatások fulladtak kudarcba. A rendőrség ezért veszi elő több, a Hajógyári-szigeten eltűnt fiatal aktáját.

Emberölési gyanút hozott a korrupciós botrány

Mint az MNO csütörtökön beszámolt róla, emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség a Hajógyári-szigetről tavaly eltűnt fiatalember ügyében. Az ORFK szóvivője közölte, erre a múlt héten kirobbant rendőri korrupciós ügy világított rá.

Garamvölgyi László az esetről konkrétumokat nem árult el, csak annyit tudni, hogy a 21 éves fiatal tavaly decemberben tűnt el, a rendőrség mostanáig közigazgatási eljárásban vizsgálta az esetet. A kkoriban a sajtó arról írt, hogy a férfi – eltűnése előtt – szóváltásba, majd dulakodásba keveredett a Dokk diszkó kidobóival. Többek között ennek a szórakozóhelynek is tulajdonosa V. László.

Garamvölgyi László azt sem mondta el, hogyan keresték eddig a fiatalt. A szóvivő annyit közölt: gyanúsított még nincs az ügyben. Elmondta azt is, a korrupciós ügynek még további gyanúsítottjai lesznek a rendőrségnél, neveket azonban nem közölt.

Gyűrűzik a korrupciós ügy

Mint ismeretes, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a múlt héten kirobbant rendőrségi korrupciós ügyben őrizetbe vett G. Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét és K. Attilát, a BRFK bűnügyi információs főosztálya kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozóját.

A vezető beosztású rendőri vezetőket érintő korrupciógyanús ügynek így már összesen hat gyanúsítottja van: négy rendőr és két civil. Négy személyt vasárnap helyeztek előzetes letartóztatásba korrupció megalapozott gyanújával. A két civil közül az egyik V. László, az alvilági körökben jól ismert személy. Az ORFK egyébként szintén vasárnap rövid közleményben tudatta: Hatala József országos rendőrfőkapitány június elsejei hatállyal indoklás nélkül felmentette Gulyás Imre alezredest, Hopka Lajos felettesét, az NNI szervezett bűnözés elleni osztályának főosztályvezetőjét.

A korrupciós ügyről további részleteket itt olvashat.

Forrás: Hír TV,MNO, Magyar Nemzet