Kövér: Nem igazán tud mit kérni Magyarországtól az IMF

2012. július 15., vasárnap 20:40, frissítve: hétfő 09:26

Kövér László szerint a kormány nem hagyja majd magát megzsarolni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokon, de úgy látja, a nemzetközi pénzügyi szervezet nem is tud igazán mit kérni Magyarországtól.

„Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek igaza van abban, hogy sokan irigykedve nézik Magyarország államháztartási adatait – mondta az Országgyűlés elnöke az m1 A lényeg című műsorában vasárnap, hangsúlyozva hogy ehhez igen sokat kellett tenni, iszonyatosan meg kellett küzdeni. – Csak nem gondolja bárki azt az IMF-ben vagy máshol, hogy mindezt kétévnyi munka után (…), mikor végre csak azért is átverekedtük magunkat a túlsó partra, miközben ők mindent megtettek az ellenkezőjéért, akkor most ki fogjuk dobni, és azt fogjuk csinálni, amit ők lediktálnak, értelmetlenül ráadásul” – fogalmazott a házelnök.

Napra pontosan nyolc hónappal azután, hogy a kormány bejelentette, új típusú együttműködésről kezd tárgyalásokat a Nemzetközi Valutalappal, Budapestre érkezik az Európai Unió és az IMF küldöttsége. A július 17-ei dátum európai bizottsági bejelentése kapcsán Varga Mihály nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős miniszter azt mondta: ezzel a delegációval érdemben tud egyeztetni a kormány.

Kövér László szerint „az IMF-nek az a nagy problémája, hogy nem igazán tud mit kérni”. Egyúttal annak a véleményének is hangot adott, hogy szerinte a kormány nem hagyja majd magát megzsarolni az IMF-tárgyalásokon.  Szólt arról is, hogy szerinte 2010 előtt az állam gyengítésében voltak érdekeltek annak működtetői, mert a politikai vezetők olyan „gazdasági árnyékhatalmak ügynökei, magyarországi helytartói, képviselői voltak, illetve az ő köreikből kerültek ki”, amelyekkel kapcsolatban az államnak éppen az a feladata, hogy megvédje velük szemben az embereket. Az utolsó pillanatban történt a kormányváltás – vélekedett.

Pancserpuccs

Azzal kapcsolatban, hogy korábban arról beszélt, Orbán Viktor kormányfőt egyesek el akarták mozdítani, a házelnök azt felelte: a magyar kormányoldal sok mindenre fel volt készülve, az ellenfelek pedig lebecsülték, ezért csak egy „pancserpuccs” történt, azaz „nem volt igazán komolyan végiggondolva mindaz, amit velünk szemben csináltak”. Szerinte azért akarták megbüntetni Magyarországot, mert „bizonyos érdekköröknek ráléptünk a tyúkszemére, ami ezermilliárdokban mérhető”.

A kormánypártok támogatottságának csökkenését firtató felvetésre az Országgyűlés elnöke azt válaszolta: az a támogatottság volt viszonylag magas, amellyel megnyerték 2010-ben a parlamenti választásokat. Az elmúlt időszak olyan döntéseitől, amelyek konkrét társadalmi csoportok status quóját sértették, nem várható, hogy nagy ujjongást váltsanak ki az érintettek körében – magyarázta, hozzátéve hogy ehhez képest a helyzet szerinte kifejezetten biztató.

Ne a közpénzzel szórakozzanak

Ellenzéki pártok közelmúltbeli akcióira reagálva úgy fogalmazott: „szeretnék végre megveretni magukat, hogy demonstrálhassák azt, hogy diktatúra tombol Magyarországon. Én erre meg azt mondom, hogy tisztelt LMP-s és részben jobbikos képviselőtársaim, a párt költségvetéséből fizessenek meg egy magán-őrzővédő céget, veressék meg jól magukat, ne a közpénzzel szórakozzanak”.

Utalva az LMP legutóbbi megmozdulására, amikor az ellenzéki párt képviselői és aktivistái a Közgép épületének bejáratánál egymáshoz láncolták magukat, azt mondta: a botrányok botránya, hogy magánterületről birtokháborítást elkövető parlamenti képviselőket a közpénzből finanszírozott rendőrséggel kell eltávolíttatni. Véleménye szerint az LMP ezután nem tehet szemrehányást a jobbikos képviselőknek, amikor például gárdaügyben hasonlóan cselekszenek.

Nagy tehetségű és fényes tekintetű

A házelnök kitért Nyirő József tervezett székelyföldi újratemetésére is, és úgy fogalmazott, „a nehezén túl vagyunk”, a hamvak eltemetése van még hátra, és a román hatóságoknak semmilyen jogi lehetőségük nincs ezt megakadályozni. „Arra várunk, hogy a nagy tehetségű és fényes tekintetű székelyudvarhelyi polgármester úr végre hibátlanul ki tudjon tölteni egy űrlapot” – mondta.

Forrás: MTI