Paraszolvencia

Egyre fogy az egészségügyben dolgozók türelme

Ellehetetlenül a gyógyítás

Kuslits Szonja, 2016. január 5., kedd 15:52
Az 1001 orvos hálapénz nélkül elnevezésű Facebook-csoport mellett megalakulóban van a rezidensek és szakorvosok szakszervezete is, és akár a sztrájktól sem riadnának vissza a megfelelő bérekért folytatott harcban.

Immár 781 orvos vár konkrét válaszokat a szaktárca felelős vezetőjétől azokra a kérdésekre, amelyek az orvoselvándorlás megakadályozásának módjait, a hálapénz megszüntetését és az egészségügy rendbetételét firtatják – derült ki tegnapi közleményükből. Emlékeztettek, az ünnepek előtt 64 orvos fogalmazott meg nyílt levelet, amely a magyar egészségügy egyre súlyosabb problémáira hívta fel a figyelmet. Meglátásuk szerint gyökeres reformok nélkül nem biztosítható tovább a betegek biztonságos gyógyítása. Mint írták, az egészségügy dolgozói tenni szeretnének azért, hogy az állam megteremtse polgárai számára a tisztességes ellátás kereteit.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoport azért továbbította ismét a nyílt levelet immár közel 800 aláíróval, mert nem volt elégedett a minisztérium korábbi reakciójával, ezért ismét arra kérték Balog Zoltánt, a tárca vezetőjét, adjon megnyugtató válaszokat. Az Emmi korábban úgy reagált: folyamatos a konzultáció, és a kormány elkötelezett az ellátás színvonalának, a dolgozók munkakörülményeinek javítása és fizetésének emelése mellett.

Mikor kopik ki a hálapénz?

Az orvosok a nyílt levélben arra kérték az állampolgárokat, segítsenek elérni, hogy érdemben foglalkozzanak a magyar egészségügy elviselhetetlen problémáival. Három kérdést tettek fel Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak: Milyen határidőt ad a hálapénz „kikopására”? Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos- és szakdolgozó-elvándorlás mérséklése és az orvos- és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében? Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek és a gazdaság képviselőinek véleményét? A levél megfogalmazói azt kérik az emberektől, támogatásuk kifejezéseként ezeket a kérdéseket küldjék el e-mailben a minisztériumnak.

Rohamosan fogy a türelem

Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség korábbi elnöke, a most alakuló rezidensek és szakorvosok szakszervezetének (Reszasz) egyik alapítója lapunk megkeresésére azt mondta, ő maga is tagja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportnak, de nincs közvetlen kapcsolat a csoport és a szakszervezet megalakulása között. – Ezek egymástól elkülönülő jelenségek, jelek, amelyek az egészségügyben dolgozók türelmének a rohamos fogyását mutatják. Mindkét kezdeményezés célja egy a betegbiztonságot garantálni tudó, megfelelő költségvetési forrásból működő egészségügyi rendszer, a szakszervezet azonban elsődlegesen átlátható, tiszta egészségügyet szeretne – mondta.

Sztrájk csak akkor lesz, ha támogatja a társadalom

Dénes Tamás szerint nem elég csupán a hálapénz megszüntetése, a Reszasz ezért szeretné kiharcolni, hogy végre megfelelő béreket kapjanak az egészségügyi dolgozók, és a szükséges források biztosításának elérése is elengedhetetlen a rendszer működéséhez. Mint kifejtette, a szakszervezet még alakulóban van, de mindenképpen nemzeti üggyé szeretnék tenni az egészségügyet. A sztrájk lehetőségének kérdésére Dénes kifejtette, jogászaik hetek óta azon dolgoznak, hogyan lehetne megvalósítani egy jogszerű munkabeszüntetést az egészségügyben, de szerinte azt is fontos kideríteni, hogy megvan-e a támogatás a társadalom részéről. – Lényeges, hogy sikerült-e megértetni a többségi társadalommal, hogy ez nem(csak) egy bérharc, hanem a tisztességes betegellátásért folyó küzdelem. Természetesen még az is nyitott kérdés, hogy az egészségügyi dolgozókban megvan-e az akarat egy esetleges sztrájkra – mondta.

A jelenlegi helyzet indokolhatja a nyomásgyakorlást, hiszen ahogy arról a decemberben megjelent, 64 orvos által aláírt első nyílt levél beszámolt, egyes intézmények szociális munkást, ápolót sem tudnak fizetni, de vécépapírra sem jut, a betegektől kell „kunyerálni”. Emellett az intézmények infrastruktúrájával is igen nagyok a problémák, ez pedig hátráltatja a betegellátást, főleg a daganatos páciensek kezelésénél ütköznek akadályokba.

Elindulása után néhány nap alatt több százan csatlakoztak a Facebook-csoporthoz, jelenleg a tagok száma meghaladja a kétezret. Az aláírók szerint abban, hogy a hálapénzrendszer továbbra is fennmaradjon, egyedül az egészségügyi kormányzat érdekelt, ezért bírálják Ónodi-Szűcs Zoltán új egészségügyi államtitkárt, aki – úgy látják – nem akar hozzányúlni a hálapénz intézményéhez.

Lassú szenvedés

– Az egészségügy összeomlása lassú kiszenvedés: egyre több terület épül le, egyre hosszabbak a várólisták, egyre durvább anomáliák vannak – nyilatkozta december végén a Magyar Nemzetnek Álmos Péter, az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport egyik szervezője. – Azért tartottuk fontosnak a társadalom segítségét kérni, mert a riasztó jelek ellenére az elmúlt években sem történt előrelépés, holott a parlamenti erő rendelkezésre állt. Az osztály orvosaival megegyeztünk arról, hogy nem fogadunk el hálapénzt, és ezt hivatalossá is tettük a házirendünkben. Nem tudom, pontosan mennyi lapul az el nem fogadott borítékokban. Amit boríték nélkül próbálnak átnyújtani, abból úgy saccolom, hogy a havi bérem jelentős részét megkapnám – nyilatkozta Álmos Péter.

A Magyar Rezidensszövetség honlapján közleményben tudatta, teljes mellszélességgel támogatta és támogatja a hálapénzellenes küzdelmet, és arra kérik az embereket, hogy csatlakozzanak az 1001 orvos a hálapénz nélkül csoport felhívásához. A Magyar Orvosi Kamara is támogatja a mozgalmat, mert mint közölték: „mindaz, amit leírtak, sajnálatos valóság”.


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 05.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vezércikk
Szép új világ
Facsinay Kinga
Kérdés, hogy Orbán Viktor valóban az a jövőbe látó politikus-e, amint hívei gondolják.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 3 db

A hozzászólások mutatása