Bucsy Levente
Bucsy Levente

Aligha szervezhették volna „jobbkor” a Válság? Válság! elnevezésű pénzügyi konferenciát, mint ezen a napon; csütörtökön jelentette be lemondását Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, és ezen a napon döntött az Európai Központi Bank az euró védelmét megerősítő alacsonyabb kamatszintről. A nyilvános tanácskozás kezdetén elhangzott, „közgazdász-koalíció” van kialakulóban, amit alátámasztott a délután hangulata: a pénzügyi helyzet helyett egységesen gazdaságpolitikánk európai kontextusát tekintették át a résztvevők (Bod Péter Ákos, Farkas István, Mellár Tamás, Palócz Éva és Vértes András).

10 százalék = 1000 milliárd forint adósság

Az első előadó, Palócz Éva rosszat sejt, ezt alátámasztandó bemutatott egy grafikont, miszerint a V4 államai közül mindegyiknek lefelé kellett módosítania növekedési előrejelzését: Csehország 0,7, Lengyelország 2,5, Szlovákia valamivel több mint 1, hazánk pedig 0,5 százalékkal számol. A Kopint-Tárki vezére emellett súlyosnak tartja hazánkra nézve az államadósság-listát, amin hazánk sajnos igen előkelő helyen áll, az igazság kedvéért viszont bemutatta, hogy az adósság szintje 2007 környékén szabadult el kezelhetetlenül. Palócz megnevezte a gazdaságpolitika fő gondjait is: rossz a megítélés a pénzvilág irányából, kedvezőtlen a gazdaságpolitikai lépések megítélése, és hátrányos a „szabadságharcos retorika”.

– Úgy indítottunk szabadságharcot a nemzetközi szervezetek és a pénzpiacok ellen, hogy nem mértük fel a fegyverzetünket, így az árfolyamgyengülés bármilyen adósságleépítési törekvést lenullázhat. Ha nem sikerül az IMF-fel gyorsan megegyezni, akkor nagyon nagy baj lesz – magyarázta a szakember, hozzátéve, a forintárfolyam gyengülése 10 százalékonként 1000 milliárd forinttal növeli az adósságot.

Mellár: Miért nem látta előre a szakma?

A másodikként felszólaló Mellár Tamás más „hangszerelésben” adta elő a dolgot, szerinte a 2008-ban kirobbant világválság strukturális, ami hosszan húzódik, most indul a második visszaesés, továbbiakra pedig számítani kell.