Közösen lép fel a korrupció ellen Magyarország és Kína

WL, MD, 2012. november 9., péntek 13:33, frissítve: péntek 14:47
A Magyarország és Kína közötti korrupcióellenes együttműködés előmozdítása érdekében nyilatkozatot írt alá pénteken Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára és Cuj Haj-zsung, a Kínai Népköztársaság Nemzeti Korrupció-megelőzési Hivatalának vezetőhelyettese Pekingben – közölte a minisztérium közleményében.

A minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága sajtófőosztályának közleménye szerint az együttműködési és egyetértési nyilatkozat rögzíti, hogy a két ország fokozott figyelemmel kíséri egymás, a korrupció megelőzése terén tett intézkedéseit és azok eredményeit. A megállapodás szerint a két ország megosztja egymással a korrupció elleni küzdelem területén szerzett tapasztalatait és módszereit, valamint együttműködési projekteket alakítanak ki, így segítve egymás korrupció megelőzésére vonatkozó képességeinek fejlesztését.

A közlemény szerint a magyar kormány márciusban fogadta el az eddigi legátfogóbb antikorrupciós programot, amelynek fő célja, hogy az állam korrupcióval szembeni ellenálló képessége erősödjön.

Kína célja a korrupció visszaszorítása

Biró Marcell Pekingben arról tájékoztatott: kínai részről komoly szándék van arra, hogy intézményeit és elemeit tekintve is új módon próbáljanak gátat vetni a súlyos korrupciónak, s ezért is keltette fel érdeklődésüket az a komplex program, az a közigazgatásireform-megközelítés, amelyet Magyarországon dolgoztak ki.

Az államtitkár utalt arra, hogy a magyar kormány a közigazgatási folyamatok és intézményrendszer egyszerűsítésével egy olyan „jó államot” kíván felépíteni, amelyet a tisztaság és az átláthatóság jellemez. A kínai politikai vezetés deklarált célja pontosan ugyanez.

Kínaiak a közös képzésen

Magyarország a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) már megállapodott abban, hogy a közszolgák számára a magyar program alapján külföldieket is befogadó közös képzést indítanak, amire Biró Marcell mostani látogatásán kínaiakat is meghívott.

A kínai szakemberek kíváncsiak arra, hogy milyen a magyar képzés, hogyan oktatják a közigazgatási intézményekben majdan dolgozó felelősöket, akiknek az lesz a dolguk, hogy elemezzék a munkafolyamatokat, felmérjék a „korrupciós kitettséget”, a kockázatot és elhárítsák azt.

Az államtitkár külön is kiemelte: látogatásának másik célja az volt, hogy a kínai hallgatók számára vonzóvá tegye a Közszolgálati Egyetemen folyó vezetőképzést, amely – mint mondta – versenyképes tudást nyújt. Erről ugyancsak tárgyalt kínai partnereivel.

A kormány másik szándéka

Biró Marcell kínai látogatása során Hongkongban is megbeszéléseket folytatott, melyekről elmondta, a magyar kormánynak továbbra is szándéka, hogy a közigazgatást a „kormányablakok” révén még közelebb vigye az állampolgárokhoz, és Hongkong ehhez kínál jó példákat. Biró Marcell további informatikai fejlesztéseket igénylő megoldásokkal találkozott. Megjegyezte: igen elterjedtek például a kormányzati telefonos alkalmazások, amelyek végképp ügyfélbarát ügyintézést tesznek lehetővé.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Előre látható kockázatok
Hajdú Péter
Pár évvel korábban Ausztráliában ugyanoda vezetett a devizahitelezés, mint nálunk.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása