Kulturális harcot hirdetett Kína

LM, 2012. január 2., hétfő 14:22, frissítve: hétfő 14:22
A kínai elnök szerint „ellenséges nemzetközi hatalmak” mindinkább nyugatosítani próbálják a kínai kultúrát.

„Ellenséges nemzetközi hatalmak mind nagyobb mértékben próbálják nyugatosítani Kínát és megosztani a kínaiakat” – írja Hu Csin-tao kínai államfő a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának az Igazság Keresése (Qiu Shi) nevet viselő magazinjában.

A nyugatosító törekvések „erőteljesek és átfogók”, elsősorban az ideológiai és kulturális területekre irányulnak – fogalmaz az elnök. Hu szerint éberségre és erélyes intézkedésekre van szükség a folyamat megakadályozása és kezelése végett.

Az államfő a kínai kultúra nemzetközi színtéren való kiterjesztését is szükségesnek tartja, az ugyanis elmarad a kelet-ázsiai ország politikai és gazdasági súlyától, s nem éri utol a Nyugat világszerte érezhető befolyását. A kínai kultúra fellendítése a kínai emberek szellemi és kulturális igényének kielégítéséhez is szükséges – írja Hu.

A kínai vezetés a gazdasági növekedés és az arra való koncentrálás évtizedei után fokozottabb figyelmet akar szentelni az ország kulturális erejének növelésére. A Kínai Kommunista Párt központi bizottságának októberi, hatodik plenáris ülésén a kultúra kiemelt téma volt, amire ezt megelőzően már 15 éve nem akadt példa. A döntéshozók a tanácskozáson a kultúrpolitika új irányelveiről, az azt kiszolgáló rendszer reformjáról határoztak.

A kulturális ágazatot a gazdasági, társadalmi fejlődés szerves részévé kell tenni, a kultúrát széles körben, az átlagemberek számára is elérhetővé kell tenni – fogalmazott a központi bizottság. Októberben egy idén felállítandó, 200 millió jüan értékű speciális alap létrehozásáról is határoztak, amellyel a művészeteket támogatja majd a vezetés. Az évtized végéig ezen túl kulturális világvárossá fejlesztik Sanghajt, ahol a következő négy évben két tucat múzeum és művészeti galéria nyílik meg.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Jövedelem- és tűréshatárok
Farkas Melinda
Az öregségi nyugdíjminimum alakulásán a legelesettebbek sorsa múlik.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés