Kuvaiti nagykövetség nyílt Budapesten

Kun Zsuzsanna

2007. november 6., kedd 13:38

A KUNA, a kuvaiti hírügynökség, valamint különböző helyi napilapok is beszámoltak Dr. Muhammad Szabbáh asz-Szálim asz-Szabbáh sejk, az öböl menti arab állam külügyminiszterének magyarországi látogatásáról.

Hétfőn Göncz Kinga meghívására kétnapos hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Dr. Muhammad Szabbáh asz-Szálim asz-Szabbáh sejk, számolt be a hírről a kuvaiti hírügynökség, a KUNA. Az öböl menti arab állam külügyminisztere e vizit keretében megnyitotta hazája budapesti nagykövetségét, melyről így nyilatkozott: „a budapesti nagykövetség megnyitása világosan mutatja, hogy a kuvaiti kormány erősíteni kívánja a kapcsolatokat Magyarországgal.” Az együttműködés intenzitásának fokozására különösen gazdasági és kereskedelmi területen van szükség, melyek asz-Szabbáh álláspontja szerint „nincsenek olyan fejlett szinten, mint a politikai kapcsolatok.”

A látogatás során a kuvaiti külügyminiszter több közjogi méltósággal, mint például a házelnök asszonnyal, Szili Katalinnal és a kormányfővel, Gyurcsány Ferenccel, valamint magyar kolléganőjével, Göncz Kingával folytatott megbeszéléseket. A tárgyalások során több fontos kérdés is terítékre került, úgymint a magyar miniszterelnök jövő évre tervezett kuvaiti látogatása, vagy az a kereskedelmi szerződés, amely az 1977-ben kötött és 2003-ban érvényét vesztett megállapodás örökébe lépne.

Szintén szóba került a kulturális és tudományos együttműködés lehetőségeinek kiszélesítése is, melynek keretén belül kuvaiti diákok nemzetközi hírű magyar egyetemeken ösztöndíjas hallgatóként folytathatnák tanulmányaikat. Göncz Kinga magyar külügyminiszter hozzátette, hogy hazánk tudományos és kulturális területen különösen értékes tapasztalatokat adhatna át az arab államnak.

A turizmussal kapcsolatosan felmerült, hogy a két állam polgárai könnyített eljárás során juthassanak a belépéshez szükséges vízumhoz, mely által tovább lehet erősíteni a baráti kapcsolatokat. A két külügyminiszter megbeszélései során felvetődtek a közel-keleti biztonsági helyzetet érintő kérdések is. Asz-Szabbáh méltatta hazánknak az afganisztáni újjáépítésben betöltött szerepét, míg Göncz Kinga asszony üdvözölte Kuvaitnak azon vállalását, hogy nagyobb szerepet vállal Irak támogatásában.

Asz-Szabbáh, röviddel azelőtt, hogy elhagyta volna Magyarországot, azt nyilatkozta hazája hírügynökségének, hogy nagyon elégedett látogatása eredményeivel, mert a vizit teljes mértékben sikeres volt.