Az ügyben Gőbl György tett feljelentést tavaly szeptemberben, aki a Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete alelnöke. A feljelentés szerint a volt főkapitány a 2006. október 23-án levezényelt Kossuth téri kiürítés és az aznapi oszlatások jogellenességének kimondásáért indult polgári per egyik tárgyalásán azt állította: aznap délután az Alkotmány utcai oszlatás kapcsán nem őt bízták meg annak vezetésével, ezért nem tud arról mit mondani – írja a szombaton utcára kerülő Magyar Nemzet.

A lap kitér rá, hogy a 2006. október 23-i eseményekről készített rendőrségi Papp-jelentés, valamint a hivatalos rendőrségi okiratok is bizonyítják, hogy 2006. október 23-án egész nap Lapid Lajos volt a biztosítás parancsnoka. Továbbá arra is fény derül a dokumentumokból, hogy Lapid volt az a személy, aki utasítást adott az Alkotmány utcai tömegoszlatás megindítására, majd annak folytatására a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Károly körúton, egészen az Astoriáig.

Mint ismert, a történet vége az lett, hogy rengetegen szenvedtek súlyos vagy maradandó sérüléseket – ártatlanul –, amiben Gergényi mellett Lapid Lajosnak is döntő szerepe volt.