Európában sem hunynak szemet felette

PR

2012. február 26., vasárnap 18:40

Németország és Franciaország is ideiglenesen visszahívja tanácsadóként alkalmazott polgári alkalmazottait az afganisztáni kormányhivatalokból. Eközben egy meg nem nevezett afgán kormányzati forrás vasárnap azt közölte, a két amerikai tisztet egy afgán kollégájuk lőtte le szombaton a kabuli belügyminisztérium épületében. A kabuli amerikai nagykövet és Barack Obama kampánytanácsadója egyaránt úgy nyilatkozott, hogy Washington nem vizsgálja felül afganisztáni elkötelezettségét.

Németország és Franciaország is ideiglenesen visszahívja tanácsadóként alkalmazott polgári alkalmazottait az afganisztáni kormányhivatalokból, követve a NATO és Nagy-Britannia példáját, miután lelőttek két amerikai tanácsadót a kabuli belügyminisztériumban. A berlini fejlesztési minisztérium közölte, hogy mintegy 50 német szakértőről, illetve más külföldi tanácsadóról van szó. Dirk Niebel miniszter hozzátette, hogy a visszahívás csupán elővigyázatossági intézkedés, és hogy „amint nyugalom lesz ismét, a szakértők visszatérnek munkájuk folytatása végett”.

Ismert, az amerikai Korán-égetők elleni tüntetők pénteken megtámadták a magyar parancsnokság alatt álló tábort Baglán tartományban. Egy afgán tüntető életét vesztette.

Franciaország elítélte az amerikai tanácsadók megölését, és közölte, hogy kabuli nagykövete előkészíti azoknak a francia állampolgároknak az Afganisztánból való elutazását, akik tanácsadóként dolgoznak a közintézményekben. A párizsi külügyminisztérium szerint több száz emberről van szó, de indulásuk időpontját késleltethetik a helyszíni fejlemények.

John Allen tábornok, a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erőnek (ISAF) a főparancsnoka bejelentette szombaton, hogy a két amerikai tanácsadó aznapi megölése miatt visszarendelte az afgán minisztériumokban dolgozó teljes ISAF-személyzetet, de hangsúlyozta, hogy az ISAF továbbra is partneri viszonyban marad az afgán kormánnyal.

Nagy-Britannia is még szombaton jelentette be, hogy kivonja az afgán közintézményekben dolgozó polgári alkalmazottait.

Korábban arról írtunk, az afgán belügyminisztérium hírszerző szolgálatánál dolgozó egyik rendőr a fő gyanúsítottja két amerikai tanácsadó lelövésének a minisztérium kabuli épületében – közölte vasárnap egy belügyi tisztségviselő.

Afgán kollégájuk végzett velük?

A két amerikai tisztet egy afgán kollégájuk lőtte le szombaton a kabuli belügyminisztérium épületében, miután a bagrami Korán-égetési esettel kapcsolatban vitába keveredtek – közölte vasárnap egy meg nem nevezett afgán kormányzati forrás.

A két amerikai tanácsadó egy videofelvételt nézett egy kabuli tüntetésről, és gúnyolódtak a tüntetőkön. Majd azt mondták egyik afgán kollégájuk jelenlétében, hogy a Korán egy rossz könyv, és fenyegették az illető afgánt. Ennek hatására veszekedés tört ki közöttük, majd (az afgán) felindultságában több lövést adott le rájuk – állította a nyilatkozó az AFP-nek.

Vasárnap délelőtt egy belügyi tisztségviselő úgy nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hogy a minisztérium hírszerző szolgálatánál dolgozó egyik rendőr a fő gyanúsítottja két amerikai tanácsadó lelövésének. Az illető eltűnt. A két amerikai tanácsadó holttestét kollégáik találták meg szombaton belügyminisztériumi irodájuk padlóján – közölte Szedik Szeddiki belügyi szóvivő. A lázadó tálibok azt mondták, hogy a tanácsadókat megölte „egy hős”, Abdur-Rahmán, „arra válaszul, hogy a megszállók nem tisztelik az iszlám szent tárgyait”, és „Korán-példányokat égettek el a bagrami bázison”.

„Mélységesen sajnáljuk”

A Korán-égetés kiváltotta erőszakcselekményeket azonnal be kell fejezni – jelentette ki vasárnap a marokkói látogatáson tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. „Mélységesen sajnáljuk az incidenst, amelyek tiltakozásokat váltottak ki, de úgy gondoljuk, hogy az erőszaknak be kell fejeződnie, és tovább kell folytatni a kemény munkát egy békésebb és biztonságosabb Afganisztánért” – hangoztatta Clinton rabati sajtóértekezletén.

Ismert, keddre virradó éjjel a bagrami amerikai támaszpont börtönében elégettek több olyan Korán-példányt, amelyet raboktól koboztak el. Ennek hatására öt napon át Amerika-ellenes zavargások voltak szerte az országban, és ezekben mintegy 30 ember meghalt, több mit száz pedig megsebesült. Barack Obama amerikai elnök csütörtökön bocsánatot kért az „afgán néptől” a Korán-példányok megbecstelenítéséért, Hamid Karzai afgán államfő pedig vasárnapi televíziós beszédében nyugalomra intette az ország társadalmát.

Vasárnap ismét Amerika-ellenes tüntetés volt az északi Kunduz tartományban található Imám Sahib városban a Korán-égetés miatt, és a demonstráció néhány részvevője kézigránátot dobott az ottani NATO-támaszpontra. A gránát felrobbanása megsebesített hét amerikai katonát – közölték egybehangzó források.

Összeomlana, ha kivonulnak?

A kabuli amerikai nagykövet és Barack Obama kampánytanácsadója vasárnap egyaránt úgy nyilatkozott, hogy Washington nem vizsgálja felül afganisztáni elkötelezettségét a Korán-égetés miatt kitört erőszakcselekmények miatt, amelyek során amerikai katonák is életüket vesztették. Rayan Crocker, az Egyesült Államok afganisztáni nagykövete és Robert Gibbs volt elnöki szóvivő szerint Hamid Karzai ingatag kormánya összeomlana és a tálibok visszaszereznék az ország feletti ellenőrzést, ha Washington a csapatkivonás felgyorsítása mellett döntene. Crocker azt hangoztatta, hogy az amerikaiaknak meg kell kettőzniük afganisztáni erőfeszítéseiket és olyan helyzetet kell teremteniük, amelyben az al-Kaida képtelen lesz a visszatérésre.

Forrás: MTI