Lázár: A demokrácia pénzbe kerül

Kovács András

2012. május 21., hétfő 15:29

Május 29-én választhatja meg Lázár János utódját a Fidesz-frakció – jelentette be hétfőn a parlamentben a kormánypárti képviselőcsoport első embere. Lázár János szólt arról is, hogy a járások esetében a végéhez értek az egyeztetések, míg a büntető törvénykönyvről további viták lehetnek. Az új választási eljárási törvényt jövő ősszel fogadhatja el az Országgyűlés.
Megkezdődtek a helyi egyeztetések a 2013. január 1-jén felállítandó járási hivatalokról – értesült lapunk. Mint ismert, a kormány legkésőbb június 30-áig határozatban rendezi a járások pontos jogállását, székhelyeit, valamint határait.

Május 29-én dönthet a Fidesz-frakció az új vezető személyéről – mondta el Lázár. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök Rogán Antal V. kerületi polgármestert, a gazdasági bizottság elnökét javasolta a Fidesz-frakció élére. Lázár szólt az új büntető törvénykönyvről is, amelyről további viták várhatóak a párton belül, mivel a jogos önvédelem határairól továbbra sincsen egyetértés. A járások kapcsán is a végleges fázishoz értek az egyeztetések, a kabinetnek kell tisztáznia még néhány részletkérdést – tette hozzá.

Az új büntető törvénykönyv (Btk.) úgy hoz jelentős változtatásokat, hogy nem jelent teljes dogmatikai szakítást a hatályos Btk.-val; a végső cél az, hogy a reform nyomán egy egységes, korszerű, következetes és hatékony törvénykönyv szülessen meg – hangsúlyozta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára.

Az új választási eljárási törvényről elmondta, hogy még az idén be kell terjeszteni az Országgyűlésnek, és szeptember-októberben le kell folytatni a vitáját. A kampányfinanszírozásról szóló törvény esetében Lázár minél nagyobb egyetértést szeretne elérni, amire jó példa volt a Transparency International által tető alá hozott megállapodás ötpárti elfogadása. Az Orbán Viktor által javasolt, a pártok állami támogatását felfüggesztő kezdeményezésről úgy vélekedett, hogy az a jelenlegi gazdasági helyzetben megfontolandó lépés, de a társadalomnak tudomásul kell vennie, hogy a demokrácia pénzbe kerül.  

A politikus a Jobbik által az oligarchaügyben javasolt vizsgálóbizottság kapcsán elmondta, hogy az alkotmányügyi bizottság véleményére várnak. A párt nem támogatja a bizottság létrehozását, majd Lázár hozzátette, hogy „ha valakinek tudomása van valamilyen jogszerűtlen cselekményről, akkor forduljon az illetékes hatóságokhoz”. Lázár szerint ha nincsenek ilyen bizonyítékok, akkor a magyar vállalatok sárdobálása nem viszi előre a gazdaságot.