Lázár egyelőre hallgat, Orbán ötmilliárdot spórolna

Kovács András

2012. május 20., vasárnap 04:00, frissítve: vasárnap 11:39

A héten döntött a telefonadóról a parlament, megkezdődött az új büntető törvénykönyv vitája, valamint Orbán Viktor javaslatot tett arra, hogy a következő két évre függesszék fel a pártok állami támogatását. Lázár János egyelőre nem ismertette a Miniszterelnökségre vonatkozó elképzeléseit.

Július közepéig mindenképpen üléseznie kell az Országgyűlésnek, mert előfordulhat, hogy az európai helyzet olyan döntéseket követel, amelyekhez a parlamentre is szükség lesz – nyilatkozta Orbán Viktor kormányfő a Fidesz–KDNP hétfői frakcióüléséről távozóban újságíróknak. A tanácskozáson a pártelnök-miniszterelnök a kormánypárti képviselőknek megtette javaslatát az új Fidesz-frakcióvezetőre, Rogán Antal személyében. Június 1-jéig választja meg új vezetőjét a Fidesz parlamenti frakciója – közölte Lázár János, aki azt is elmondta, hogy a Miniszterelnökség vezetésével kapcsolatos elképzeléseit június 1-je után ismerteti részletesen.

Az idén 500 millió forintot biztosít a főváros a 3-as metró infrastruktúrájának javítására, ebből egyebek mellett 600 méter hosszan kicserélik a legrosszabb állapotú vágányokat – jelentette be Tarlós István főpolgármester hétfőn. A fideszes városvezető hangsúlyozta: 2012-ben az üzembiztonságot garantáló intézkedéseket tudják megtenni, ezek során az elsődleges az utasok biztonsága. Hangsúlyozta, hogy nem „bagatellizálják el” a 3-as metró problémáját, a vonal nagyon leromlott állapotban van, a teljes felújítás megkezdése azonban 2013-ban nem lehetséges.

Szigorúság

Levélben ismertette az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó gazdasági előrejelzését a tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereivel a nemzetgazdasági tárca vezetője. Matolcsy György a minisztérium honlapján kedden közzétett levelében azt írta: a prognózis szerint a GDP-arányos államháztartási deficit az idén és jövőre is 3 százalék alatt marad, amire nem volt példa Magyarország uniós csatlakozása óta. A miniszter úgy véli: az előrejelzésben szereplő adatok igazolják, hogy Magyarország jó úton halad.

Egységes, korszerű, következetes és hatékony törvénykönyv megszületéséről beszélt a büntető törvénykönyv módosításának szerdai parlamenti vitáján az igazságügyi államtitkár. Répássy Róbert az előterjesztésről azt mondta: az új Btk.-val szembeni egyik legfontosabb elvárás a szigorúság, amely elsősorban a visszaesőkre vonatkozó rendelkezésekben nyilvánul meg. Az MSZP vezérszónoka színvonalasnak nevezte az előterjesztést, amelynek azonban több pontjával nem értenek egyet. Korábban kifogásait fogalmazta meg az alapvető jogok biztosa és a UNICEF is.

Tovább csökken a hiány

Elfogadta a Nemzeti alaptantervet a kormány – jelentette be szerdán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a múlt héten azt mondta: a 2013-ban életbe lépő NAT lényege, hogy szabályozza, milyen nevelési alapelveket kell az iskoláknak betartaniuk, és melyek azok az alapismeretek, amelyeket minden diáknak el kell sajátítania. A vitaanyaghoz 60 szakmai szervezet és 648 magánszemély juttatta el észrevételeit.

Május végén tárgyalhatja először a jövő évi költségvetés tervezetét a kormány, és az előterjesztés a tervek szerint június 15-ig kerül a parlament elé. A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön most közzétett makrogazdasági prognózisa 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol. Az infláció jövőre 4,2 százalék lesz, a nettó átlagkereset 4,8 százalékkal bővül. A prognózis szerint 2013-ban az államháztartás hiánya a GDP 2,2 százalékára csökken.

Nem az emberek fizetnek

Akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások a magyar kormánnyal, ha megoldódnak a jegybank függetlenségével összefüggő aggályok – közölte egy budapesti kerekasztal-beszélgetésen a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője. Iryna Ivaschenko időpontról nem beszélt. Hangsúlyozta: az IMF nem alkalmaz kettős mércét a hozzá forduló országokkal szemben.

Hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött pénteken a parlament. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet után is. Az új adót augusztustól szedik be a szolgáltatóktól. A kabinet évi 44,4 milliárd forint bevétellel számol a távközlési adóból.

A Fidesz szóvivője szerint a távközlési adót nem a telefonáló emberek fizetik majd, hanem a szolgáltatást nyújtó telekommunikációs cégek. Selmeczi Gabriella azt mondta: Magyarországon három szolgáltató van, így ha az egyik át akarja hárítani a terhet ügyfeleire, akkor azok majd egy másikkal kötnek szerződést. A Telenor csütörtökön azt közölte: érvényesíti áraiban az új távközlési adót, amíg a szektort érintő két különadó közül az egyiket ki nem vezetik.

Orbán kérése

Méltányolandónak tartja a miniszterelnök szóvivője azt a kérést, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a pártok a befizetett tagdíjakból és adományokból tartsák fenn magukat két éven át. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy Orbán csütörtökön arra kérte a Fidesz országos választmányát: fontolja meg azt a javaslatot, hogy 2013-ra és 2014-re felfüggesztenék a pártok állami támogatását. Számítások szerint ez az összeg körülbelül ötmilliárd forint megtakarítást jelentene.

Az MSZP szerint az intézkedés korlátozná a pártokat a demokráciában betöltött szerepük ellátásában, emellett növelné a gazdasági szereplők politikai befolyását. Az LMP úgy véli: inkább a párt- és kampányfinanszírozást kellene szigorúbban szabályozni és átláthatóvá tenni.