Lázár egyelőre hallgat, Orbán ötmilliárdot spórolna

Kovács András, 2012. május 20., 04:00, frissítve: 11:39
A héten döntött a telefonadóról a parlament, megkezdődött az új büntető törvénykönyv vitája, valamint Orbán Viktor javaslatot tett arra, hogy a következő két évre függesszék fel a pártok állami támogatását. Lázár János egyelőre nem ismertette a Miniszterelnökségre vonatkozó elképzeléseit.

Július közepéig mindenképpen üléseznie kell az Országgyűlésnek, mert előfordulhat, hogy az európai helyzet olyan döntéseket követel, amelyekhez a parlamentre is szükség lesz – nyilatkozta Orbán Viktor kormányfő a Fidesz–KDNP hétfői frakcióüléséről távozóban újságíróknak. A tanácskozáson a pártelnök-miniszterelnök a kormánypárti képviselőknek megtette javaslatát az új Fidesz-frakcióvezetőre, Rogán Antal személyében. Június 1-jéig választja meg új vezetőjét a Fidesz parlamenti frakciója – közölte Lázár János, aki azt is elmondta, hogy a Miniszterelnökség vezetésével kapcsolatos elképzeléseit június 1-je után ismerteti részletesen.

Az idén 500 millió forintot biztosít a főváros a 3-as metró infrastruktúrájának javítására, ebből egyebek mellett 600 méter hosszan kicserélik a legrosszabb állapotú vágányokat – jelentette be Tarlós István főpolgármester hétfőn. A fideszes városvezető hangsúlyozta: 2012-ben az üzembiztonságot garantáló intézkedéseket tudják megtenni, ezek során az elsődleges az utasok biztonsága. Hangsúlyozta, hogy nem „bagatellizálják el” a 3-as metró problémáját, a vonal nagyon leromlott állapotban van, a teljes felújítás megkezdése azonban 2013-ban nem lehetséges.

Szigorúság

Levélben ismertette az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó gazdasági előrejelzését a tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereivel a nemzetgazdasági tárca vezetője. Matolcsy György a minisztérium honlapján kedden közzétett levelében azt írta: a prognózis szerint a GDP-arányos államháztartási deficit az idén és jövőre is 3 százalék alatt marad, amire nem volt példa Magyarország uniós csatlakozása óta. A miniszter úgy véli: az előrejelzésben szereplő adatok igazolják, hogy Magyarország jó úton halad.

Egységes, korszerű, következetes és hatékony törvénykönyv megszületéséről beszélt a büntető törvénykönyv módosításának szerdai parlamenti vitáján az igazságügyi államtitkár. Répássy Róbert az előterjesztésről azt mondta: az új Btk.-val szembeni egyik legfontosabb elvárás a szigorúság, amely elsősorban a visszaesőkre vonatkozó rendelkezésekben nyilvánul meg. Az MSZP vezérszónoka színvonalasnak nevezte az előterjesztést, amelynek azonban több pontjával nem értenek egyet. Korábban kifogásait fogalmazta meg az alapvető jogok biztosa és a UNICEF is.

Tovább csökken a hiány

Elfogadta a Nemzeti alaptantervet a kormány – jelentette be szerdán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a múlt héten azt mondta: a 2013-ban életbe lépő NAT lényege, hogy szabályozza, milyen nevelési alapelveket kell az iskoláknak betartaniuk, és melyek azok az alapismeretek, amelyeket minden diáknak el kell sajátítania. A vitaanyaghoz 60 szakmai szervezet és 648 magánszemély juttatta el észrevételeit.

Nadrágszíj – Napról napra
Május végén tárgyalhatja először a jövő évi költségvetés tervezetét a kormány, és az előterjesztés a tervek szerint június 15-ig kerül a parlament elé. A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön most közzétett makrogazdasági prognózisa 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol. Az infláció jövőre 4,2 százalék lesz, a nettó átlagkereset 4,8 százalékkal bővül. A prognózis szerint 2013-ban az államháztartás hiánya a GDP 2,2 százalékára csökken.

Nem az emberek fizetnek

Akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások a magyar kormánnyal, ha megoldódnak a jegybank függetlenségével összefüggő aggályok – közölte egy budapesti kerekasztal-beszélgetésen a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője. Iryna Ivaschenko időpontról nem beszélt. Hangsúlyozta: az IMF nem alkalmaz kettős mércét a hozzá forduló országokkal szemben.

Hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött pénteken a parlament. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet után is. Az új adót augusztustól szedik be a szolgáltatóktól. A kabinet évi 44,4 milliárd forint bevétellel számol a távközlési adóból.

A Fidesz szóvivője szerint a távközlési adót nem a telefonáló emberek fizetik majd, hanem a szolgáltatást nyújtó telekommunikációs cégek. Selmeczi Gabriella azt mondta: Magyarországon három szolgáltató van, így ha az egyik át akarja hárítani a terhet ügyfeleire, akkor azok majd egy másikkal kötnek szerződést. A Telenor csütörtökön azt közölte: érvényesíti áraiban az új távközlési adót, amíg a szektort érintő két különadó közül az egyiket ki nem vezetik.

Orbán kérése

Méltányolandónak tartja a miniszterelnök szóvivője azt a kérést, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a pártok a befizetett tagdíjakból és adományokból tartsák fenn magukat két éven át. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy Orbán csütörtökön arra kérte a Fidesz országos választmányát: fontolja meg azt a javaslatot, hogy 2013-ra és 2014-re felfüggesztenék a pártok állami támogatását. Számítások szerint ez az összeg körülbelül ötmilliárd forint megtakarítást jelentene.

Az MSZP szerint az intézkedés korlátozná a pártokat a demokráciában betöltött szerepük ellátásában, emellett növelné a gazdasági szereplők politikai befolyását. Az LMP úgy véli: inkább a párt- és kampányfinanszírozást kellene szigorúbban szabályozni és átláthatóvá tenni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Alázatos szolgája
Pápay György
Rogán Antal hatékonyan dolgozik, ha nem is az ország, de legalább annak vezetője sikeréért.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 13 db

A hozzászólások mutatása