Lecsaptak az uzsorásokra

BL

2011. december 14., szerda 19:36

Uzsorásokat fogtak el a rendőrök Salgótarjánban és Gyöngyösön.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint a Salgótarjánban elfogott 47 éves férfit és élettársát, egy 43 éves nőt előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, a rendőrség adatai szerint havi 100 százalékos kamatra kölcsönöztek pénzt.

A nyomozás széles körű adatgyűjtés keretében folyik, a rendőrség keresi a sértetteket, és kéri is azok jelentkezését, akiknek a pár ilyen módon kölcsönzött pénzt, és azt erőszakkal, fenyegetéssel követelte vissza – mondta Lászlók Nóra. Ismertette: három sértettnek esetenként 20 és 70 ezer forint közötti összegeket adtak kölcsön 2007-től, rendszerint 100 százalékos havi kamatra.

Az érintettek sokszor nem tudták a pénzt visszafizetni, ezért az elkövetők több alkalommal megfenyegették őket telefonon és személyesen, de fizikai bántalmazást is kilátásba helyeztek – tette hozzá.

Gyöngyösön az előző esti akció során három embert, két nőt és egy férfit vettek őrizetbe, valamennyiüket uzsora-bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki – közölte Lázár Levente. A gyanúsítottak ellen a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya indított büntetőeljárást, illetve előterjesztést tett az elfogottak előzetes letartóztatására.

A sajtószóvivő emlékeztetett arra, hogy a főkapitányság kiemelt feladatként kezeli az uzsora-bűncselekmények felderítését. Ennek során, a gyöngyösi akciót megelőzően, több Heves megyei településen, Szúcsiban és Tiszanánán is sor került uzsorások elleni akciókra. A főkapitányság a keddi akcióról egy videót is közzétett, amelyen csuklyás kommandósok bilincselnek meg egy földön fekvő ősz hajú férfit.

Forrás: MTI