Lehűlés: viharos széllel, jégesővel jön a hidegfront + Videó

WA

2012. május 12., szombat 12:46, frissítve: vasárnap 09:14

Viharos széllel, zivatarokkal érkezik kora délután Magyarország fölé egy hidegfront, amelynek nyomán jelentősen, 10-15 Celsius-fokkal csökken majd a levegő hőmérséklete.
A várható erős, viharos szél miatt kilenc megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hidegfront egy-két órán belül éri el az ország északnyugati határát, Budapest térségét pedig várhatóan délután négy-öt óra körül – mondta el szombat délelőtt Darányi Mariann, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Tájékoztatása szerint markáns hőmérséklet-csökkenésre kell számítani: míg például a keleti-délkeleti országrészben szombaton még 30 fok körül lesz a csúcshőmérséklet, addig vasárnap már csak 13-16 fok között alakulnak majd az értékek.

Az érkező front miatt szombat kora délutántól zivatarokra, viharos szélre kell számítani, először szórványosan a Dunántúlon, majd késő délutántól az ország középső részein többfelé is. Néhol jégeső is előfordulhat, a lehulló jégdarabok átmérője egy-két centiméter lehet. Felhőszakadás elsősorban a Duna-Tisza közében várható.


A legerősebb széllökések a Dunántúlon többfelé meghaladhatják a 90, de helyenként elérhetik akár a 100 kilométer per órát is. Az ország más részein a 70-90 kilométer per óra közötti lökések lesznek jellemzőek – közölte a veszélyjelző meteorológus.

A széllökések miatt a Dunántúl északnyugati részén már elsőfokú riasztás van érvényben.

Forrás: MTI