Lengyelek ezrei vonulnak a Békemenettel

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. március 6., kedd 12:59, frissítve: kedd 13:14

Több ezer lengyel vendéget várnak a március 15-i ünnepi felvonulásra a Békemenet szervezői.

Eldőlt, hogy másodszor is összegyűlik a Békemenet – hangzott el kedden a Visi Mihály utcai Polgárok Házában. A Bayer Zsolt és Bencsik András újságírók által tartott keddi sajtótájékoztatón a március 15-i felvonulás programját tárták a sajtó elé.

Gyülekező az MTA előtt

Mindenki meghirdette a maga rendezvényét, az ellenzék és a civilek is ünnepelnek majd a fővárosban – fogalmazott Bayer Zsolt, aki elmondta, a miniszterelnök a Kossuth téren tartja majd meg ünnepi beszédét. – Most nem fogunk sokat sétálni – utalt a január 21-i menetre, a rendezők ehelyett délután 2 és fél 3 között várják az ünneplőket az Magyar Tudományos Akadémia előtti gyülekezőpontra. Az újságíró bejelentette: több ezer lengyel érkezik Magyarországra március 15-én, „de nem csak azért, hogy velünk ünnepeljen, hanem azért is, hogy szolidaritását fejezze ki a magyar kormány mellett”. A Múzeumkertben egyik vezetőjük is felszólal majd, ezt követően pedig felsétálnak a budai Várba. A lengyel vendégek 14 órakor hagyományőrző huszárokkal indulnak a Lánchídon át a Széchenyi térre. – Ezért hirdetjük meg a gyülekezőt az MTA elé – rögzítette Bayer.

Bencsik András a sajtótájékoztatón kijelentette: elképesztő hazugságok jelentek meg Magyarországról az utóbbi hónapokban, mely ellen egy jelentős lengyel lap korábban rokonszenvtüntetést szervezett Krakkóban és Varsóban. A lengyelországi vendégeket ezért is hívták meg a nemzeti ünnepre. – Ők kezdik az ünnepi vonulást a Várból, mi pedig fogadjuk őket az Akadémiánál – rögzítette Bencsik. Hozzátette: a „Rabok legyünk vagy szabadok?” mondat mára bizonyos értelemben aktuálissá vált. „Ma még ugyan szabadok vagyunk, de egyre komolyabb veszélybe kerül a szabadságunk, e mellett is demonstrál majd a Békemenet.”

– Vona Gábort is szeretettel várjuk a rendezvényre – válaszolt Bencsik András arra a kérdésre, mi a véleményük a Jobbik elnökének nyilatkozatáról, melyben Vona népszavazást kezdeményezne a Magyarország által is aláírt fiskális paktumról. – A Jobbik elnöke durva támadást indított a nemzeti jobbközép ellen, azt javaslom neki, inkább csatlakozzon hozzánk a bírálat helyett. Bayer Zsolt ehhez annyit fűzött hozzá: a népszavazás ügye, melyet Vona Gábor erőltet, nem létezik. „Most aláírtunk egy egyezményt, de ennek semmiféle következménye nincs az országra nézve. Vona Gábor mesterségesen próbál hisztériát kelteni, mert nem sikerült politikájának megnyernie a magyar választópolgárokat.”

Már csak az Orbán-interjú van hátra

Bayer Zsolt a sajtótájékoztatót követően az MNO-nak elmondta: a Békemenetről szóló különleges kiadvány szinte teljesen összeállt, egyedül az Orbán Viktorral készülő interjú hiányzik belőle. Utóbbira napokon belül sor kerül, onnantól kezdve pedig két héten belül megkezdhetik a terjesztést.

Korábban beszámoltunk róla, idén január 21-én Békemenet Magyarországért elnevezéssel szerveztek békés tömegfelvonulást, a menet a Hősök teréről indulva vonult a Kossuth térre. A Belügyminisztérium közleménye szerint az uniós bírálatokkal szemben szervezett demonstráción több százezren fejezték ki bizalmukat a magyar kormány és annak politikája mellett. Február 23-án a demonstráció szervezői bejelentették: Békemenet 2012 Egyesület néven civil szervezetté alakulnak, március elején pedig jelezték, ott lesznek a március 15-i ünnepségen, s újra felvonulnak a Kossuth téren.