Leszerelt a rendőrségtől a későbbi áldozat

tt

2012. augusztus 11., szombat 00:03, frissítve: szombat 00:10

A budapesti Hajógyári-szigetről évekkel ezelőtt eltűnt egy volt rendőr is, a holttesttét még 2002-ben megtalálták, de az ő halálával kapcsolatban nem merült fel a bűncselekmény gyanúja – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken a rendőrség honlapján.

A közleményben az ORFK utalt arra, a napokban több sajtóinformáció is megjelent arról, hogy évekkel ezelőtt eltűnt egy rendőr, H. István a Hajógyári-szigetről.

A Népszava kedden azt írta: a Hajógyári-szigeten elkövetett emberölések kapcsán újra elővehetnek egy mindeddig megoldatlan rendőrgyilkossági ügyet, amelyet 1997-ben már lezártak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ifjúságvédelmi nyomozóját 1995 júliusában ismeretlen tettes fejbe lőtte, a holttestét pedig a Dunába dobta. A meggyilkolt rendőr elsősorban kábítószeres ügyekkel foglalkozott, jó néhány drogdílert leleplezett.

A Blikk csütörtöki számában írt arról, hogy az 1995-ben, a Duna-parton holtan talált rendőr mellett később egy kollégája is erőszakos halált halt a Hajógyári-szigeten, a holttestét pedig eltüntették. A lap hozzátette: a nyomozók a szigeten diszkókat üzemeltető V. Lászlóval összefüggésben kipattant rendőri korrupciós botrány kapcsán minden gyanús, eredménytelenül lezárt nyomozást átvizsgálnak. Úgy tudják: „az éjszaka császárának és társainak lebukása miatt” elővették a fejbe lőtt, majd vízbe dobott rendőr aktáját, és kollégájának ügyében is folytathatják a nyomozást.

Leszerelt a testülettől

Az ORFK „a megjelent hírek cáfolataként” azt írta: H. István 1998. március 31-én távozott a BRFK állományából, szolgálati viszonya közös megegyezéssel szűnt meg. Már négy éve nem tartozott a BRFK állományába, amikor 2002. február 25-én egy biztonsági cég alkalmazottjaként a munkahelyéről távozott. Eltűnését 2002. március 1-jén jelentették be. A XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányság elrendelte eltűnt személyként való körözését, de ezt még 2002. április 8-án visszavonták, mivel a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén, a Dunából előkerült a volt rendőr holtteste.

Nem merült fel bűncselekmény gyanúja

A haláleset ügyében akkor indított államigazgatási eljárás során bűncselekmény gyanúja nem merült fel – hangsúlyozta az ORFK. A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügyre 2012. június elején derült fény; hat embert gyanúsítottak meg, négy vezető beosztású rendőrtisztet és két civilt, valamennyien előzetes letartóztatásban vannak. Ezzel kapcsolatban kezdték el újravizsgálni a Hajógyári-szigeten történt több eltűnés, illetve haláleset ügyét.

Fülöp Valter, a BRFK bűnügyi helyettese június 13-án egy televíziós műsorban azt mondta: négy halálesetről, illetve eltűnési esetről van szó; három fiút holtan találtak, a negyedik még nem került elő. Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője július végén az MTI-nek azt mondta: várják azok bejelentését, akik érdemi információval tudnak szolgálni a négy ügyben. Elmondta, három esetben folytat a rendőrség vizsgálatot: a tavaly december 3-án holtan talált 21 éves férfi (H. Géza), a 2006. február 11-én eltűnt Strehó Gergely, valamint R. Zoltán szintén 2006-os halála ügyében.

A vagyontalan mulatókirály

Lapértesülések szerint nem tudták eddig zár alá venni a hatóságok a rendőrségi korrupciós botrányban bűnszervezet vezetésével gyanúsított V. László vagyontárgyait, mert azok a családtagjai nevén vannak. A Magyar Nemzet úgy tudja, az évek óta hatályos jogszabályok erre lehetőséget adnak a fenti esetben is, a nyomozók jelenleg az értékek lefoglalásának jogi hátterét készítik elő. A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy akár ötmilliárd forintra is rúghat az a vagyon, amit a vesztegetés miatt letartóztatott V. László vállalkozó külföldre menekített. A Hajógyári-sziget több szórakozóhelyének tulajdonosa ellen már üzletszerű kéjelgés gyanúja miatt is nyomoznak.

Forrás: MTI