Mappa Oviról és Bajuszról – tagad a volt titkosszolgálati vezető

PR

2012. április 17., kedd 05:51

Laborc Sándor tagadta az ellene felhozott vádakat a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa előtt zajló büntetőperben hétfőn – értesült a Magyar Nemzet. Mivel az eljárás adatai államtitoknak minősülnek, így a tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik.

Négy személy, köztük Laborc Sándor, a polgári elhárítás egykori főigazgatója ült a vádlottak padján hétfőn. Hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt emelt vádat ellenük a közelmúltban a katonai ügyészség. Az első tárgyalási napra hat tanút idézett be a bíróság, akik a lap információi szerint nagyrészt a Nemzetbiztonsági Hivatal (ma Alkotmányvédelmi Hivatal) munkatársai voltak. A Magyar Nemzet úgy tudja, Laborc érdemi vallomást tett. Zamecsnik Péter ügyvéd azt mondta, védence tagadta a vele szemben megfogalmazott vádakat. Azt, hogy Laborc mellett ki az ügy három másik vádlottja, nem lehet pontosan tudni. A tárgyalás jövő hétfőn folytatódik.

Mint ismert, Laborc és társai ellen 2010 februárjában rendeltek el nyomozást. Az ügyben az első feljelentést – még a Bajnai-kormány idején – Balajti László tette, aki a Bajnai-kabinet alatt vette át a polgári elhárítás vezetését Laborc Sándortól. Az átadás-átvételkor ugyanis az NBH számítógépein több olyan híváslistát és cellainformáció-elemzést találtak, amely parlamenti politikusokat érintett. Laborc hivatali laptopján „Ovi” és „Bajusz” nevű mappákba mentette a vélhetőleg Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról szóló adatsorokat.

A vád része az a feljelentés is, amelyet Demeter Ervin mint a parlament nemzetbiztonsági bizottságának akkori alelnöke tett, miután az általa vezetett albizottság kivizsgálta a lehallgatási botrányba kevert UD Zrt. ügyének körülményeit.

Forrás: Magyar Nemzet