Már ezen a héten benyújthatja a kormány a módosító javaslatot

NT

2012. február 8., szerda 07:24

Akár már ezen a héten benyújthatja a kormány a jó adósokat megsegítő árfolyamgátról szóló módosító javaslatot az Országgyűlésnek; a törvénymódosítás tervezete elkészült, jelenleg a szakmai egyeztetése folyik – közölte Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója a Világgazdasággal.

A gazdasági napilap szerdai számában megjelent cikk szerint néhány napos csúszásban van a kormány, hiszen a bankszövetséggel kötött megállapodás szerint január végéig kellett volna a parlament elé terjeszteni a dokumentumot.

A megállapodás szerint az árfolyamgátat igénylők frankhitelüket 180, euróhitelüket 250, jenhitelüket pedig 2,5 forintos árfolyam mellett törleszthetik 2016 végéig. A piaci és a kedvezményes árfolyam közötti összeg gyűjtőszámlára kerül, ahol a részlet tőkerészére a mindenkori bankközi rátákkal megegyező mértékű kamatot kell fizetnie az ügyfélnek, a kamatrész pedig kamatmentesen gyűlik, utóbbi kamatát ugyanis az állam és a bankok átvállalják az ügyféltől.

A 90 napnál többet késő adósoknak szóló két kedvezmény még függőben van. Az egyik alapján az ilyen adósokra is kiterjesztenék az otthonteremtési kamattámogatást, jelenleg az Európai Unió jóváhagyására várnak, hogy a kedvezményt jogszabályba foglalhassák – közölte Müller János. A másik jogszabályi változás azokat érinti, akik számára reménytelen a kölcsönük további törlesztése, számukra a kiutat a Nemzeti Eszközkelező társaság jelentheti. Az erről szóló törvényt két ponton kellene módosítani: egyrészt ötezerről huszonötezerre kellene növelni a befogadható ingatlanok számát, másrészt az egy gyermeket nevelőkre is ki kellene terjeszteni a programot. A kormány január 15-éig vállalta, hogy az erről szóló módosító javaslatot az Országgyűlés elé beterjeszti, de ez eddig nem történt meg – ismerteti a Világgazdaság.

Forrás: MTI