Már látszanak az egykulcsos adó eredményei

WL

2012. június 18., hétfő 17:13, frissítve: hétfő 17:37

Egészségügy, riói környezetvédelmi konferencia, uniós tagság, adórendszer, jövő évi költségvetés – ezekről vitáztak a képviselők napirend előtt a parlamentben hétfőn.

Letette képviselői esküjét Horváth Zoltán; a fideszes politikus a köztársasági elnökké választott Áder János európai parlamenti helyét átvevő Bánki Eriket váltja az Országgyűlésben. A politikus mandátumát csak másodszorra tudta igazolni a Ház, miután először a szükségesnél kevesebb képviselő nyomott gombot. Kövér László házelnök pár perc múltán megismételtette a voksolást, ekkor már elegendő, 207 képviselő szavazott igennel.

Az ülésen a jegyző azt is ismertette, hogy az államfő kinevezte kulturális államtitkárrá az eddig a parlament szakbizottságát vezető L. Simon Lászlót.

Egészségügy

A szocialista Tóbiás József arról beszélt: bizonytalanság uralkodik az egészségügyben. Szerinte bár a kormány mentőövet ígért az ágazatnak, az fejbe találta az egészségügyi dolgozókat, akik alig térnek magukhoz, mert úgy látják, nincs fedezet az ígért béremelésre, amelyre a védőnők nem is számíthatnak.

Mint mondta, a béremelés fedezete csak az egészségügy leépítése lehet, ez pedig elsősorban a rossz népegészségügyi mutatókkal rendelkező keleti országrészt sújtja. A szocialista politikus emellett bírálta az újabb pénzkivonást a gyógyszerkasszából.

Szócska Miklós államtitkár szerint a felszólalás azt bizonyította, hogy az MSZP-nek nincs értékelhető egészségügyi szakpolitikusa. Elmondta, a feszes költségvetés oka, hogy az előző kormány rossz állapotban hagyta hátra az egészségügyet.

A betegek terhei a gyógyszerkassza csökkentése mellett sem nőttek, a béremelést nem elbocsátásokból, hanem például a chipsadóként ismert népegészségügyi termékadóból fedezik – hangsúlyozta.

Környezetvédelem

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta: a környezetvédelem fontosságában egyetértenek a pártok. Erről az ENSZ fenntartható fejlődési konferenciájával kapcsolatban beszélt, amelyet keddtől Rio de Janeiróban rendeznek meg. Hangot adott annak a reményének, hogy a világszervezet következő, vízügyi konferenciáját – Áder János kezdeményezésének megfelelően – Magyarországon tarthatják.

Válaszul Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár arról beszélt, a Föld nincs jobb állapotban, mint a húsz évvel ezelőtti riói környezetvédelmi konferencia idején. A kormány képviselője tudatta, a kabinet támogatná egy szakosított, környezetvédelmi világszervezet létrehozását.

Adórendszer

Az LMP-s Vágó Gábor úgy fogalmazott: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tündérmeséjéből mára „megrázó thriller” lett: kiszámíthatatlan a gazdaság működése, az egykulcsos adórendszer megbukott, a hiteladósok egyharmada nem tud törleszteni és hárommilliónyian élnek a létminimum alatt, miközben az új adók tovább növelik az emberek terheit.

Az LMP szerint a megoldást a kormányváltás és az általuk sürgetett adórendszerváltás jelentené – szögezte le.

Cséfalvay Zoltán, a gazdasági tárca államtitkára válaszában Spanyolország példáját ajánlotta az ellenzéki képviselő figyelmébe, mondván, hogy ott a szocialisták gazdaságélénkítésre alapozott programja egy év alatt tönkretette az államháztartást, és most bankmentőcsomagra van szükség. Az államtitkár megjegyezte: már látszanak az egykulcsos adó eredményei.

Európai Unió

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta: közös vonás az elmúlt 22 év kormányaiban, hogy megszorításokat hajtanak végre. Ennek és a magyar gazdaság bajainak szerinte az Európai Unió is az oka, valamint az unió nehezíti a kilábalást, mert „lerabolja” a magyar piacokat, kizsákmányolja az itt dolgozókat és kiviszi az országból a profitot. A Jobbik ezért javasolja, hogy népszavazás döntsön az uniós tagságról – mondta a pártelnök.

Cséfalvay Zoltán válaszában azt mondta: az EU-tagság legnagyobb előnye nem az unióból érkező támogatás mértéke – csak ebből egyetlen ország sem tud felzárkózni –, hanem a közös piac.

Költségvetés

Rogán Antal azt mondta: amíg a szocialisták most a visszamenőleges egészségügyi béremelést féltik – amelynek megvalósulására a Fidesz frakcióvezetője ígéretet tett –, kormányon elvették a 13. havi fizetést a közalkalmazottaktól.

A jövő évi költségvetésről azt mondta, annak  legfontosabb célja a stabilizáció, így az ország jövőre kikerülhet az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól.  A fejlesztési minisztériumot arra kérte, hozza nyilvánosságra, hogy az elmúlt években a fejlesztési források mekkora hányada került külföldi cégekhez.

Napirend

Hat, a kormány által beterjesztett törvényjavaslattal egészítette ki e heti napirendjét a parlament, így a képviselők kedden, illetve szerdán tárgyalhatnak többek között az igazságügyi és a szociális tárgyú törvénymódosításokról, valamint a vízgazdálkodási és a szőlőtermesztési szabályok megváltoztatásáról.

A parlament azzal is egyetértett, hogy már hétfőn megkezdődjön a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény módosításának vitája. Ez létrehozná a szervezeten belül az alelnöki pozíciót, amelyet az NKA eddigi elnöke, L. Simon László töltene be, miután hétfőtől ő az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára.

Jegybanktörvény

Visszavonta a kormány a jegybanktörvény módosítására tett javaslatát, jelentette be Kövér László házelnök. Mivel az indítványnak már a részletes vitáját is lefolytatták, ehhez a Ház beleegyezésére volt szükség, amelyet – négypárti egyetértéssel, a Jobbik tartózkodása mellett – meg is adott.

Varga Mihály, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások vezetője vasárnap közölte az MTI-vel, hogy a kormány a héten a parlament elé terjeszti a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítására tett új javaslatát, a régit pedig visszavonja. Tájékoztatása szerint az új indítvány azokat a főbb változtatásokat vezeti majd át az MNB-törvényen, amelyeket a kormány, a jegybank, az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank által működtetett szakértői csoport alakított ki.

Forrás: MTI