Már szerdán eldől Magyarország sorsa?

TK

2012. április 3., kedd 22:07, frissítve: szerda 10:53

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes „óvatosan optimistának” nevezte magát a Magyarország ellen január 17-én megindított gyorsított kötelezettségszegési eljárások ügyében, mivel szerinte az ország jó válaszokat adott az Európai Bizottság indoklással alátámasztott aggályaira. Az igazságügyi és közigazgatási miniszter kedden az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozva arról számolt be, nem hivatalosan azt a tájékoztatást kapták Brüsszelből, hogy a szerdai biztosi testületi ülésen talán már el is dőlhetnek ezek az ügyek.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, a jogszabályok eredeti szövegéhez képeset talán az igazságszolgáltatási reformról szólón változtattak leginkább. A Velencei Bizottság észrevételeit figyelembe vevő módosításokat jelenleg tárgyalja az Országgyűlés – emlékeztetett a politikus, megjegyezve, egyelőre nem tudják, a testület mit szól ahhoz a javaslathoz, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörébe helyeznék az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke igazgatási feladatainak egy részét. Hozzátette: az Európa Tanács főtitkárának javaslatára merült fel az OBH elnökének újraválasztási tilalma, amivel később a kormányfő és a kabinet is egyetértett, így ez képviselői módosító indítványként kerülhet be a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvénymódosító előterjesztésbe.

Kiemelte ugyanakkor, a „bírák nyugdíjazásának átmeneti idejével kapcsolatban nincs módosítás”, a bizottságnak ugyanis ezúttal is jelezték, hogy a bírák nyugdíjazásának kérdését továbbra is a nyugdíjreform és nem az igazságügyi reform részének tekintik és a jövőben a közszféra más foglalkoztatottjaira – a kormánytisztviselőkre, a rendőrökre és a katonákra – is hasonló szabályozást terjesztenek ki.

Navracsics Tibor azt valószínűsíti, hogy az adatvédelmi hatóság ügyében indított kötelezettségszegési eljárás megszüntetéséhez elegendő lesz az a hétfőn elfogadott törvénymódosítás, amely erősíti a hatóság elnökének függetlenségét. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az adatvédelmi ombudsman, illetve az adatvédelmi hatóság vezetőjének személye körül még vita van, amely nem tudja, miként dől majd el. „Mi válaszunkban ismét előadtuk az érveinket, bízom benne, hogy meg tudtuk győzni a bizottságot” – fogalmazott.

Nagyon érzékeny az Európai Unió minden magyar kérdésben, a figyelem középpontjában vagyunk – fogalmazott Navracsics Tibor két hete a Hír TV Rájátszás című műsorában. Bővebben>>>


A jegybanki függetlenséggel összefüggő uniós aggályokra kitérve Navracsics Tibor azt mondta, ha jól emlékszik, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének esküjéről már nincs vita, csak Simor András fizetéséről tárgyalnak még. Mint mondta, a kormány válaszában további példákat sorakoztatott arra, hogy nem volt diszkriminatív a jegybankelnök havi kétmillió forintos fizetési plafonjának megállapítása, mert az a közszférában másokra is vonatkozott. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, az Európai Bizottság levelében nem kifogásolta, de más úton jelezte, hogy a magyar törvények továbbra is lehetővé teszik az új alelnök megválasztását, holott ők azt szeretnék, ha erre csak Simor András hivatali idejének lejárta után lenne lehetőség.

Navracsics Tibor megjegyezte, a Velencei Bizottság további sarkalatos törvényeket is vizsgál, így az ügyészségről, a választójogról és a nemzetiségekről szóló jogszabályokat. Mint mondta, a választójogi törvény „politikailag érzékeny” kérdés, ezért „van esély arra, hogy a Velencei Bizottság valamilyen kifogásokat meg tud fogalmazni”. Hozzátette azonban, hogy például a választókerületek kijelölésénél figyelembe vették a bizottság korábbi ajánlásait.

Navracsics Tibor szerint viszonylag rövid ideje van Magyarországnak, hogy lépjen a kohéziós pénzek ügyében, az alatt viszont bizonyíthat, és a kormány elérheti, hogy ne fagyasszanak be uniós támogatásokat. Bővebben>>>


Az Európai Bizottság március 7-én közölte, hogy az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára ügyében folytatja a Magyarország ellen január 17-én megindított gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a jegybank függetlenségéről pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

Az első két témában az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye indoklással alátámasztott véleményt juttatott el Budapestre, és ismét egy hónapot adott Magyarországnak a válaszadásra, szemben az ilyen eljárások esetében általában szokásos két hónappal.

A Kormányszóvivői Iroda múlt pénteken arról tájékoztatott, hogy a kormány átadta a két folyamatban lévő uniós kötelezettségszegési eljárás – a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság függetlensége – tárgyában készített hivatalos válaszát az Európai Bizottságnak.

Az uniós eljárásrend értelmében, ha a bizottság az indoklással alátámasztott véleményre adott tagállami választ sem fogadja el, az ügy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé vihető.

Forrás: MTI