Marad a Fő tér

BL

2012. május 5., szombat 17:13

A névpályázatára beérkezett szavazatok alapján továbbra is Fő tér marad Keszthely központi terének a neve. A voksolók több mint 60 százaléka azt javasolta, hogy továbbra is a régi elnevezését viselje a Balaton-parti városközpont – közölte a polgármesteri kabinet.

A keszthelyiek április elejétől interneten szavazhattak arról, hogy a megújuló központi tér új nevet kapjon, vagy maradjon a jelenlegi, 1980 óta használt Fő tér elnevezés. A keszthelyiek a közzétett névváltozatok (Festetics, Festetics György és Lackfi István, Szentháromság tér) közül választhattak, de felvethettek más javaslatot is, és dönthettek akár úgy is, hogy ne változzon meg a belvárosi terület neve.

A pályázatra ezernél is több szavazat érkezett. Minden ötödik szavazó a Szentháromság tér elnevezés mellett tette le a voksát, a szavazatok 14 százaléka a felsorolt névvariációkon osztozott. A válaszadók alig több mint 5 százaléka javasolt új nevet, például Reischl városbíró, Gersei Pethő János, dr. Csik Ferenc vagy dr. Nagy Endre elnevezést. Felmerült az Andrássy tér is, ahogyan a XX. század első felében nevezték Keszthely főterét. Több szavazat érkezett a Helikon tér és a Gazdász tér elnevezésekre, az alternatív javaslatok között még Chuck Norris neve is felmerült.

Keszthely önkormányzata azért hirdette meg a város honlapján a szavazást, mert felmerült, hogy a közterület a megújulást követően felvehetné Keszthely történelmében jelentős szerepet játszó személy vagy család nevét. A rehabilitációt követően új funkciókkal, modern látványelemekkel is bővül a történelmi belváros, a korábbiaknál nyugodtabb, nagyobb zöldfelülettel rendelkező övezetté válik a tér és környéke. „Élhető európai városközpont” alakul ki, amely a keszthelyi lakosoknak és az idelátogató turistáknak valószínűleg egyaránt kedvelt köztere lesz, méltó a patinás hangulatú városhoz és a teret övező műemlék épületekhez, továbbá kiváló helyszínéül szolgál majd nagyobb szabadtéri rendezvényeknek is.

Forrás: MTI