Más a romák közötti szegénység

WA, 2012. május 3., csütörtök 13:42
A romák közötti szegénységnek másfajta arca van, mint a nem roma emberek közötti szegénységnek – mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön, az Országgyűlés felsőházi termében tartott konferencián.
Az MNO Balog Zoltánnal készített interjúját, amelyben az államtitkár a közmunkáról, a kívülállás kultúrájáról, valamint a problémák politikai vetületéről beszélt, ide kattintva olvashatják.

A kormány képviselője a keresztény civil szervezetek hatodik, Szegénység és szolidaritás című fórumán beszélt erről. Balog Zoltán az eltérések negatív példájaként említette, hogy Magyarországon ma a „cigány lányoknak az egyharmada tizenöt éves korára anyává válik”, ami nagyon eltérő a többségi társadalomhoz képest. Pozitívumként szólt ugyanakkor arról, hogy a „szegénységi helyzet megoldásában a romák között a családi szolidaritás, hogy ne mondjam a törzsi szolidaritás sokkal erősebb, mint egyébként a nem roma magyarok között”.

Balog Zoltán kiemelte: a kormány még tavasszal ezer roma nőt kíván „szociális asszisztenssé” képezni. Mint mondta, tőlük várják majd azt, hogy tudják kezelni azokat a „szociokulturális különbségeket”, amelyek a roma közösségek és többségi társadalom között van.

Németországban igen pozitívan értékeli a romaintegrációval foglalkozó szakma a romák felzárkóztatását célzó magyar stratégiát – összegezte múlt szombaton egy nürnbergi konferencián szerzett tapasztalatait Balog Zoltán.

Az államtitkár korábban azt mondta, az uniós romastratégia kidolgozásával nagy kockázatot vállalt a kormány, olyan témához nyúlt, amelyhez a többi 26 tagország nem mert, a felzárkóztatás programjával azonban nem lehetett tovább várni.
Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Jövedelem- és tűréshatárok
Farkas Melinda
Az öregségi nyugdíjminimum alakulásán a legelesettebbek sorsa múlik.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 9 db

A hozzászólások mutatása