Még idén benyújtják - emberéleteket menthet

LM

2012. szeptember 15., szombat 19:30, frissítve: vasárnap 12:48

A kormány tervei szerint még idén benyújtják azt a javaslatot, amelynek értelmében a párkapcsolati erőszak önálló tényállás lehet a büntető törvénykönyvben.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azután beszélt erről, hogy szombaton egyeztetett a családon belüli erőszak ügyében indított országos népi kezdeményezés szervezőjével, Halász Pálmával, az Élet-Érték Alapítvány elnökével, továbbá a Fidesz női tagozatának képviselőivel és LMP-s képviselőkkel.

Közös munka

Emberéleteket menthet, amennyiben bevezetik a törvényt – mondta el az MNO megkeresésére Tóth Veronika, az Avon kommunikációs vezetője, akinek cége az aláírásgyűjtést segítette. Elmondása szerint a külföldi példák azt mutatják, hogy a párkapcsolati erőszakból bekövetkező halálozások száma drasztikusan csökken egy ilyen törvény bevezetésének hatására. Hazánkra vetítve ez azt jelenti, hogy az évi 72 partner által elkövetett gyilkosság 30-40 körülire csökkenne.

Kiemelte, hogy hatalmas lépést jelent a döntés, miszerint a parlament elé kerül a tervezet, mellyel egy több mint húsz éve halogatott társadalmi ügy került előtérbe. Úgy véli, azért is húzódott a döntés, mert a politikusok többsége sem értette, hogy pontosan miről szól, ha a párkapcsolati erőszak önálló tényállásként szerepel a büntető törvénykönyvben. Példaként említette, hogy az aláírások gyűjtésekor több rendőrrel találkozott, akik arra panaszkodtak, a jogi bizonytalanság miatt nem tudnak közbelépni konkrét esetekben egészen addig, amíg vér nem folyik.

Tóth Veronika hozzátette, hogy a napokban a Fidesz által bejelentett támogatásoknak, oktatási–nevelési kampányoknak köszönhetően a jelzőrendszer (iskola, jóléti szervek, segélyvonalak, rendőrség stb.) összehangoltabban és hatékonyabban tud majd működni, és a sértettek is informáltabbak lesznek. Kijelentette, a külföldi példák azt mutatják: a törvénnyel való visszaélések száma nem tér el a más bűncselekmények során elkövetettektől, ami 1-2 százalékon mozog. „Nem kell aggódni, bízni kell a jogalkotókban, rengeteg jól képzett szakember van hazánkban, akik segítségével képesek lesznek jó törvényt alkotni” – tette hozzá.

A tárcavezető sajtótájékoztatón elmondta, bíznak abban, hogy az Országgyűlés megszavazza a kapcsolati erőszakot önálló büntetőjogi tényállássá minősítő javaslatot. Tájékoztatása szerint megállapodtak abban, hogy kezdeményezik egy munkacsoport felállítását, amelyben az igazságügyi miniszter, a belügyminiszter, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, az ombudsmani hivatal, illetve a Halász Pálma által javasolt civil szervezetek közösen dolgozzák majd ki az önálló büntetőjogi tényállás részleteit.

Balog Zoltán szombaton arról tájékoztatott: úgy egyeztek meg, hogy a család szó olyan értéket képvisel, amelyhez nem szeretnének „negatív töltetet” társítani, ezért a büntető törvénykönyvbe „együttélési”, vagy „kapcsolati erőszak” megnevezéssel emelnék be az új tényállást.

Szemléletformálás

A miniszter megjegyezte továbbá, hogy komplex problémáról van szó, melyet nem elég büntetőjogi szinten kezelni. Szemléletformálásra van szükség az oktatásban, a családok segítésében, megoldást kell találni a gazdasági, illetve szociális válsághelyzetek kezelésére is.

Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta, örülnek, hogy a kormány is felismerte: a családon belüli erőszak össztársadalmi probléma, olyan gond, amely több mint egymillió embert – nőt, gyermeket, időst, fogyatékkal élőt és férfit egyaránt – érint.

Halász Pálma a megállapodás után
Halász Pálma a megállapodás után
Fotó: Kallos Bea / MTI


Úgy gondolja az LMP, hogy a felálló munkacsoportnak elsősorban kormányzati szervek képviselőiből és a Halász Pálma által javasolt civil szakértőkből kell állnia. Így ellenzéki pártként az LMP ebben a szakértői munkában most hátralép, de javaslataikkal a továbbiakban is segíteni kívánják a munkát – fűzte hozzá Szabó Tímea.

Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: a kiszolgáltatott nők és gyermekek védelmében végzett munkája érdemi lépéshez érkezett, és reméli, hogy a civilek segítségével sikerül végigvinni ezt az ügyet, és a közös munkának meglesz az eredménye.

Balog Zoltán a sajtótájékoztatón
Balog Zoltán a sajtótájékoztatón
Fotó: Kallos Bea / MTI

Forrás: MTI, MNO