Még nem fizetett a Neo tulajdonosa

NT

2012. augusztus 9., csütörtök 04:00, frissítve: csütörtök 07:37

Amióta a Dr. M-Media Kft. megvette a Neo FM-et működtető FM1 Zrt.-t, egy forintot sem törlesztett a cég fennálló hatalmas, csaknem nyolcszázmillió forintos adósságából – írja csütörtökön utcára kerülő számában a Magyar Nemzet.

A rádiónak a médiaszolgáltatási díjat negyedévente kellene megfizetnie, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) félévnyi nem fizetés után mondta fel az adót működtető zrt.-vel a szerződést. Ám azóta újabb negyedéves elmaradás keletkezett – közölte a Magyar Nemzet kérdésére szerdán Kiricsi Karola, az NMHH szóvivője. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a Neo által használt frekvencia sorsa, a szóvivő még nem tudott nyilatkozni, mert tart az ezzel kapcsolatos bírósági eljárás. Az FM1 ugyanis megfellebbezte a médiahatóság szerződésbontását, emellett csődeljárás is folyik a működtető cég ellen, így elmondása szerint ezzel a kérdéssel eddig nem foglalkozott az NMHH.

Nem az új tulajdonos adóssága

Mint ismert, hétfőn azonnali hatállyal felmondtak a Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. alkalmazottai az elmaradt munkabérek, az új tulajdonos teremtette kilátástalan helyzet s szakmai jövőképe miatt. Az FM1 Zrt. vezérigazgatója viszont akkor a Magyar Nemzetnek azt hangsúlyozta: a bértartozás nem az új tulajdonos adóssága, az korábban keletkezett.

A tulajdonos célja a rádió működtetése, igaz, a jelenlegi kétségkívül patthelyzet – így reagált a Neo FM munkavállalóinak felmondására a lapnak Németh Tibor, a rádiót működtető FM1 Zrt. néhány hete kinevezett vezérigazgatója. Hozzátette: a dolgozók hétfőn reggel e-mailben értesítették döntésükről.

Egy forintért vette meg

Az új vezérigazgató a kritikus helyzetben terveiről nem tudott nyilatkozni, s a tulajdonos erre nem is hatalmazta fel. Későbbre ígért tájékoztatót. Miként került Németh a rádió élére? – a Magyar Nemzet e kérdésére a vezérigazgató úgy válaszolt: korábban munkakapcsolatban állt Medveczky Mihállyal, aki nemrég egy forintért vette meg az állítólag amerikai befektetőket maga mögött tudó Dr. M.-Media ügyvezetőjeként a rádiót működtető FM1-et. Németh Tibor a rádióban eddig végzett munkájáról, múltjáról sem akart nyilatkozni.

Korábbi történések

A Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. a július közepén esedékes médiaszolgáltatási díját sem fizette be, így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa újabb 150 millió forintos követelés nyilvántartásba vételét kérte a céggel szemben folyamatban lévő csődeljárásban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján hozzáférhető nyilvános adatokból később arra is fény derült, hogy Medveczky Mihály, aki sokáig a Neo FM-ért küzdött, tízmillió forintot meghaladó tartozást halmozott fel.

A Médiatanács július 24-én úgy tájékoztatott: a Neo FM-et üzemeltető vállalkozás tartozása 770 millió forint, ebből 740 millió az elmaradt médiaszolgáltatási díj, 6 millió a frekvenciadíj, 23 millió a kiszabott bírság és a kötbér.


A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatják.

Forrás: Magyar Nemzet