Megalakultak a NEA testületei

LM

2012. március 29., csütörtök 12:55

Megalakultak csütörtökön a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) testületei, amelyek a tavaly év végén elfogadott civiltörvény alapján a civil szervezetek támogatására jöttek létre.

A Nemzeti Civil Alapprogram civiltámogatási rendszerének helyébe lépett NEA kilenc tagból álló tanácsának elnökévé Csizmadia Lászlót, a Civil Összefogás Fórum alapítóját választották. A tanács, valamint az öt kollégium tagjainak kinevezési okmányait Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter megbízásából Szászfalvi László, a szaktárca egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át Budapesten.

Levegő

Az államtitkár beszédében példaértékűnek nevezte a kormányzat és a civil szféra között az elmúlt években tapasztalt együttműködést. Megfogalmazása szerint „a levegőt jelenti a magyar társadalom számára” a civil szféra működése, munkája; „ezt szeretnék megerősíteni egy új támogatási és döntéshozatali rendszerrel”.

Szászfalvi László fontosnak nevezte, hogy olyan környezetet teremtsenek, amely nem akadályozza a civil szervezetek munkáját. A kormányzat az elmúlt másfél évben sokat tett az átláthatóság és a civil szervezetek működésének stabilizálása érdekében – mondta el.

Kollégiumok

A NEA öt kollégiuma – közösségi környezeti, mobilitás és alkalmazkodás, nemzeti összetartozás, társadalmi felelősségvállalás, valamint az új nemzedékek jövőjéért kollégiuma – csütörtökön tartotta alakuló ülését.

A kollégiumok az operatív döntések meghozatalának fórumai, meghatározzák meg a pályázatok tárgyát, elbírálják a rendelkezésre álló források elosztását, és konkrét támogatásokról is döntenek.

Feladatok

A NEA-tanács tagjainak megbízatása négy évre szól. Három tagot a civil jelöltállítási rendszeren keresztül bejelentkezett elektorok közvetlenül választanak, további hármat az Országgyűlés illetékes szakbizottsága jelöl, a fennmaradó helyekre pedig a szakminiszter kér fel három tagot. A tanács feladata egyebek mellett a támogatási célok meghatározása a pályázati kiírások érdekében.

Több mint 30 milliárdot kaphatnak

A NEA 2012-ben 3,38 milliárd forintból gazdálkodhat, ám további költségvetési források, így például a személyi jövedelemadó felajánlott 1 százaléka is a rendelkezésére állhat.

A civil szervezetek az állami és az uniós források, valamint a központi költségvetésen kívüli támogatások révén 30 milliárd forintot jócskán meghaladó bevételhez juthatnak 2012-ben – mondta korábban Latorcai Csaba. Bővebben>>>

Forrás: MTI