Közlekedés

Megkezdődött a Combino villamosok bekamerázása

MTI, 2016. január 26., kedd 13:59, frissítve: kedd 14:22
Forgalomba állt az első két olyan Siemens Combino villamos a fővárosban, a nagykörúton, amelyre telepítették a Futár utastájékoztató rendszert, valamint a fedélzeti térfigyelő kamerákat.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a járművek teljesítették a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által előírt legalább ezer kilométeres, utasok nélküli próbafutást. A két jármű forgalomba állításával párhuzamosan elkezdődik a többi Combino villamos szerelése, valamint hatósági vizsgáztatása is.

Bár a járművek a szükséges hatósági engedélyekkel már rendelkeznek, a BKK a kezdeti időszakban továbbra is figyelemmel kíséri a villamosok közlekedését és a Futár működését.

Visszatartó erő

Az első két villamoson már kiépítették az utasteret figyelő kamerákat. Emlékeztettek, hogy a Combinókat eredetileg kamera nélkül rendelték meg, azonban később épp a BKK közreműködése révén fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely 2011-től kép- és hangfelvételek készítésére jogosítja fel a közlekedési cégeket járműveiken. A BKK arra számít, hogy a kamerák már önmagukban is visszatartó erővel fognak bírni, azaz kevesebb erőszak, bántalmazás és rongálás lesz a járműveken.

A BKK korábbi tájékoztatása szerint még 2013 májusában tervezték a kamerarendszer felszerelését a Combinókra.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
1956 és a morális cselekvés emlékezete
Böcskei Balázs
A mindenki számára egyetlen haza nem épülhet fel „egyedüllétben”.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása