Meglett az országos rekord

NT

2012. augusztus 22., szerda 20:05, frissítve: szerda 20:11

Szerdán 39,1 fokig emelkedett a hőmérséklet, ugyanolyan meleg volt, mint a húsz évvel ezelőtti napi melegrekord idején.

Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: 1992. augusztus 22-én Makón mértek 39,1 Celsius-fokot, most Baján volt ugyanilyen meleg. Budapesten ezen a napon 1943-ban 38,4 fokos hőség volt, most a fővárosban csak 37,4 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az előrejelzések szerint csütörtökön az ország északi felén egy-két fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de az Alföld középső és déli részén, valamint a Dunántúl délkeleti részén továbbra is 27-28 fokos középhőmérséklet várható. A csúcsérték országszerte 31 és 37 Celsius-fok között alakulhat.

Fotó: Időkép.hu


A tartós hőség miatt az országos tiszti főorvos kedd déltől péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. Bonta Imre, a meteorológiai szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője kedden az MTI-vel azt közölte: a mostani hőséghullám a hét legvégéig is kitarthat, a jövő hét elején viszont már az egész országban jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

A várható heves zivatar, valamint felhőszakadás miatt Vas megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Az ország nagy tavainál viharjelzés nincs érvényben.

Heves viharok is előfordulhatnak

Hazánk időjárását továbbra is afrikai eredetű igen forró levegő alakítja, de a tőlünk északnyugatra vonuló frontok déli szakasza benyúlhat fölénk, és néhol már kedvező feltételeket teremthet egy-egy zivatar létrejöttéhez – közölte a Viharvadászok Egyesülete. Előrejelzésükben 0-s fokozatot adtak ki a kis valószínűségű bekövetkezési kockázat és a bizonytalansági tényezők miatt. A késő délutáni, esti órákban elsősorban az Alpokalján és az ország északi megyéiben van némi esély zivatarra, amelyet nagy mennyiségű csapadék, viharos széllökés, esetleg jégeső kísérhet. Az egyesület részletes előrejelzését a Szupercella.hu oldalon olvashatja.

Forrás: MTI