Megoldást a megoldhatatlanra is – Interjú Köves Slomó rabbival

Magyar Nemzet

2011. május 14., szombat 04:00

Az elmúlt évtizedben figyelhettünk fel az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tagjaira, akik hazánkban szokatlan módon „kivitték az utcára” a zsidó vallást. A hitközség vezető rabbiját, dr. Köves Slomót kérdeztük a közösség gyökereiről, a zsidó identitásról, az antiszemitizmusról, a nem létező, de mégis sokat emlegetett zsidó karakterről.
A vallástörténetben úgy tapasztaltam, hogy egy közösség nevében az egységes jelző valami kitaszítottat, szakadárt jelez. Mit egységesített az önök közössége?

– Az ilyen névválasztás mindig nagyon nehéz. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) gyakorlatilag az első próbálkozás volt arra, hogy az ötvenes években, hatalmi utasításra létrejött establishmenttől független hitközséget hozzunk létre. Végül is nem kiszakadtunk a Mazsihiszből, hanem egyfajta alternatívát állítottunk. Az egység az Örökkévaló, a Tóra és a zsidó nép egységéről szól, vagyis arról, hogy ennek az isteni egységnek meg kell jelennie mindenben. Tehát az egy Istenbe vetett hitnek az élet minden területén meg kell jelennie, és ez ad egyfajta egységet az életben. Ez a név a zsidó filozófia, a kabbala tanításaiból ered.

– Tehát nem a különböző zsidó irányzatok egységére utal…

– Nem, nem, szó sincs róla. Éppen fordítva, mi azt hirdetjük, hogy meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a zsidó élet sokszínű legyen – a teljes interjút a Magyar Nemzet szombati számában olvashatják.